FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVPEI dodijelio stipendije za učenje hrvatskoga Hrvatima iz dijaspore

Autor: vmrs
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković uručio je u srijedu stipendije polaznicima tečaja hrvatskog jezika namijenjenog pripadnicima hrvatskog naroda koji žive u inozemstvu.

Uručeni su ugovori za 50 polaznika koji pohađaju zimski semestar tečaja hrvatskog jezika Croaticum.

Njihova želja za učenjem hrvatskog jezika i ljubav prema Hrvatskoj čvrst su temelj za ubrzanu izgradnju modernog društva kakvu težimo, rekao je Plenković.

"Većina nas ima u obitelji nekoga u dijaspori", rekao je Plenković i dodao kako ti mladi ljudi poznaju Hrvatsku iz uspomena roditelja i djedova i baka, "Hrvatsku iz nostalgije", a sad će "upoznati Hrvatsku iz 21. stoljeća", čiji će jezik uskoro, "kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, biti 24. službeni jezik Unije", rekao je Plenković.

Za učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2010./2011. odobrene su 133 naknade za 86 polaznika. U posljednje četiri godine Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ukupno je odobrilo 509 naknada za učenje hrvatskog jezika. U najnovijoj generaciji najviše je polaznika iz Latinske Amerike, 22 iz Argentine, desetero iz Čilea, devetero iz Venezuele, te sedmero iz Kolumbije.

Plenković je istaknuo je kako ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija posebno cijeni odluku polaznika da se uključe u program Croaticum, te kroz njega obnove i učvrste veze s domovinom svojih predaka. Izrazio je i uvjerenje da će svi polaznici ovog tečaja koji su došli s pet kontinenata znati čuvati hrvatski jezik, stečena znanja i prijateljstva i kad se vrate svojim kućama, te i tako pridonositi ugledu Hrvatske u svojim sredinama.

„Hrvatska je danas članica NATO-a, a u skoroj budućnosti bit će i punopravna članica Europske unije. Vjerujem da i Hrvati izvan Hrvatske mogu biti ponosni na rezultate koje smo ostvarili u ovih 20 godina od stjecanja neovisnosti“, zaključio je državni tajnik.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podmiruje troškove školarine za dva semestra tečaja učenja hrvatskog jezika Croaticum. Tečaj hrvatskog jezika pohađaju studenti iz raznih zemalja u kojima postoji hrvatsko iseljeništvo, a održava se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Hrvatski predaju profesori i lektori hrvatskoga jezika.

(Hina) xvm yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙