FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH predstavio vojni proračun za 2011.

Autor: aspa
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Ministar obrane Branko Vukelić sa suradnicima predstavio je danas na konferenciji za novinare strukturu proračuna Ministarstva obrane (MORH), koji je za 2011. godinu četiri milijarde i 969 milijuna kuna, što je 4,6 posto više nego ove godine, pri čemu je rekao kako je zadovoljan tim proračunom te da Oružane snage mogu normalno funkcionirati.

"Naš proračun, kao i drugih ministarstava, donesen je u okviru ograničenja koje smo si zadali", rekao je Vukelić i dodao da je, osim za normalno funkcioniranje Oružanih snaga, novac osiguran i za programe modernizacije.

Kao jedan od najvažnijih projekata modernizacije Vukelić je istaknuo nastavak projekta novoga bojnog oklopnog vozila, koje se proizvodi u slavonskobrodskoj Tvornici Đuri Đakoviću u suradnji s finskom "Patrijom", nabavu još tri tisuće komada novih jurišnih pušaka VHS domaće proizvodnje za potrebe Hrvatske vojske te potpuno opremanje hrvatskog vojnika opremom hrvatskih proizvođača.

Ministar je predstavio tri programa MORH-a - Zaštitu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti RH, Doprinos kolektivnoj obrani i međunarodnoj sigurnosti te treći program pod nazivom "Ostale zadaće Oružanih snaga RH", u koji ulazi i protupožarna aktivnost.

U sklopu prvog programa za funkcioniranje Oružanih snaga RH predviđeno je tri milijarde i 97 milijuna kuna, što je više za 51,7 milijuna kuna, rekao je Vukelić i istaknuo da je u sklopu tog programa osiguran novac za plaće pripadnika Oružanih snaga, programe modernizacije, gradnje i održavanja objekata sustava obrane, gradnje službenih stanova i sl.

Za Doprinos kolektivnoj obrani i međunarodnoj sigurnosti predviđeno je 67 milijuna kuna za članarinu u NATO-savezu i troškove pripadnika Oružanih snaga u NATO-savezu te troškove poput vojno-diplomatskog zbora. Za sudjelovanje u međunarodnim misijama predviđeno je u sklopu tog programa 324 milijuna kuna, izvijestio je Vukelić.

Za treći program "Ostale zadaće Oružane snage RH" predviđeno je 136 milijuna kuna, a u sklopu tog programa jest aktivnost protupožarne zaštite, vrijedna 99,8 milijuna kuna, te Obalne straže, vrijedna 36 milijuna kuna, rekao je ministar.

Istaknuo je da bi se bez finacijske krize i recesije u sustavu obrane moglo potrošiti više, ali MORH i OS RH dijele sudbinu hrvatskog gospodarstva.

"Kada okolnosti budu povoljnije, što se tiče državnog novca i proračuna, moći ćemo puno intenzivnije krenuti u programe modernizacije i opremanja koje smo neke usporili a neke odgodili", rekao je ministar obrane.

Napomenuo je da se konferencija održava u novim prostorijama MORH-a u bivšoj vojarni "Croatia", što će dugoročno, nakon preseljenja iz gradskog središta na Krešimirovu trgu, donijeti i velike uštede. "Dio osoblja još je na staroj lokaciji, ali ovaj prostor dugoročno ima perspektivu", rekao je i dodao da će MORH u Zagrebu biti na dva mjesta - sjedište u bivšoj vojarni "Croatia" te HVU "Petar Zrinski" na Črnomercu.

Ministar Vukelić reagirao je na medijske napise po kojima je djelatnicima Vojno-sigurnosne agencije smanjio plaće. Te je tvrdnje nazvao lažima i dodao da im je samo ukinut dvostruki dodatak na plaće, pri čemu je zbog zakonskih ograničenja odbio reći o kojim je dodacima riječ.

Također je rekao da se istraga vezana uz pad dva MiG-a 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "dobro odvija", da su pronađeni svi njihovi dijelovi unatoč miniranom terenu te da bi se sredinom prosinca mogli očekivati rezultati istrage mjerodavnog povjerenstva.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙