FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: utjecajni kongresnik proglašen krivim za kršenje etike

Autor: dhai
WASHINGTON, 16. studenog 2010.(Hina) - Pododbor za etiku Predstavničkog doma američkog Kongresa u utorak je dugogodišnjeg demokratskog kongresnika Charliea Rangela, proglasio krivim za višestruko kršenje etičkih pravila doma.

Pododbor je objavio da je pronašao "jasne i uvjerljive" dokaze o krivnji po 11 od 12 točaka optužbe, uključujući neplaćanje poreza na kuću u Dominikanskoj Republici, zlouporabu iznajmljenih apartmana u političke svrhe, nepravilnu uporabu usluga državne pošte i druge.

Osamdesetgodišnjeg kongresnika iz newyorškog Harlema s 40 godina zastupničkog staža osmočlani pododbor oslobodio je optužbe da je kršio zabranu primanja poklona. Odbor za etiku, poznat kao Odbor za standarde službenog ponašanja, sada treba preporučiti kaznu za Rangela Predstavničkom domu. Kazna se može kretati od globe do isključenja iz doma, a većina promatrača vjeruje da će mu biti izrečena novčana kazna.

Pravni savjetnik odbora Blake Chisam, rekao je na suđenju pred pododborom kako nema dokaza o korupciji ili da se Rangel pokušao "osobno obogatiti", već da je bio previše zanesen u nekim stvarima i neuredan u vođenju osobnih financija. Rangel je napustio suđenje, žaleći se da nije imao vremena naći odvjetnika, te bezuspješno tražeći odgodu postupka.

Rangel, koji je na izborima 2. studenoga dobio 80 posto glasova za svoj 21. mandat u Kongresu, zbog optužbi je bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika utjecajnog poreznog odbora Predstavničkog doma.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙