FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD obilježava nacionalni praznik Dan veterana

Autor: dhai
WASHINGTON, 11. studenog 2010.(Hina) - Sjedinjene Države u četvrtak obilježavaju Dan veterana, nacionalni praznik s kojim se odaje počast svima koji su služili u redovima američkih oružanih snaga, posebno onima koji su položili živote za domovinu.

Blagdan se obilježava s paradama vetarana, polaganjem vijenaca, izložbama i dobrotvornim akcijama za veterane diljem SAD-a i u američkim vojnim bazama u svijetu.

Dan veterana, koji se obilježava 11. studenoga, ranije se zvao Dan primirja u spomen na datum završetka Prvog svjetskog rata, no godine 1954. predsjednik Dwight Eisenhower preimenovao ga je i pretvorio u dan odavanja počasti svima koji su služili u vojnoj odori SAD-a, u ratu i u miru.

Predsjednik Barack Obama, potpredsjednik Joe Biden, ministar obrane Robert Gates i drugi čelnici administracije i Kongresa, u četvrtak su sudjelovali na manifestacijama posvećenim veteranima.

"Na današnji dan, mi odajemo počast svakom muškarcu i ženi koji su ikada nosili odoru Sjedinjenih Američkih Država. Salutiramo palim herojima i molimo za one koji su još u opasnosti, poput muškaraca i žena koji služe u Iraku i Afganistanu", rekao je Obama u američkoj vojnoj bazi u Yongsanu, kraj Seula u Južnoj Koreji, gdje sudjeluje na summitu skupine G-20.

"Iskazivanje časti američkim veteranima znači učiniti sve što možemo da im se pomogne naći posao kada dođu kući, kako ne bi nikada osjećali kao da je 'američki san' za koji su se borili i branili ga, nedostižan za njih i njihove obitelji", istaknuo je Obama.

Potpredsjednik Biden položio je vijenac na Grob neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington kraj Washingtona, a svečanosti je nazočio i ministar obrane Robert Gates.

"Naraštaji vojnika, mornara, zrakoplovaca i marinaca, koji su služili i žrtvovali se za nas, su srce i duša, sama kičma, ove zemlje. Danas cijela zemlja stoji mirno kako bi zahvalila više od 23 milijuna preživjelih veterana, koji su tako hrabro i vjerno šitili našu slobodu", rekao je Biden u prigodnom govoru.

Čelnik republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa i njegov vjerojatni budući predsjednik, kongresnik John Boehner, kazao je u priopćenju kako se "uz štovanje bivših branitelja, Amerika danas moli za svoje sinove i kćeri u Iraku, Afganistanu i diljem svijeta koji stoje na braniku njezine slobode".

Kao Dan primirja ili Dan sjećanja, 11. studenoga obilježava se i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i drugim dijelovima svijeta, na obljetnicu potpisivanja primirja s kojim je završen Prvi svjetski rat.

Rat je formalno okončan 1918. kada je Njemačka potpisala primirje, 11.11. u 11 sati.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙