FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor za financije podržao prijedlog proračuna za 2011.

Autor: dmak
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora podržao je danas većinom glasova, 7 za i 6 protiv, prijedlog državnog proračuna za 2011. godinu kojim su predviđeni prihodi od 107,4 milijarde kuna a rashodi na razini 122,3 milijarde kuna uz deficit od 14,9 milijardi kuna odnosno 4,3 posto BDP-a.

Također su podržane i projekcije proračuna za 2012. i 2013.

Oporbeni članovi Odbora negodovali su jer im je prijedlog proračuna dostavljen tek jučer iako bi već danas o njemu trebali raspravljati. Takav odnos prema Saboru ocijenili su ignorantskim, ponižavajućim, neozbiljnim i podcjenjivačkim budući se radi o najvažnijem dokumentu koji donosi Sabor. Stoga su najavili da o prijedlogu proračuna neće raspravljati niti se izjašnjavati.

Obrazlažući prijedlog proračuna državni tajnik iz ministarstva financija Zdravko Marić, podsjećajući na okolnosti u kojima se donosi i u uvjetima gospodarske krize, najavio je blagi gospodarski rast u idućoj godini. Također je naveo kako iduće godine neće biti novih poreza niti povećanja postojećih što također ograničava proračunske prihode.

U tom kontekstu, među ostalim, rekao je kako se od poreza na dohodak očekuje 1,1 milijarda kuna odnosno 12 posto manje, od poreza na dobit 5,7 milijardi kuna odnosno 10 posto manje, prihodi 39,3 milijarde kuna od PDV-a veći su za 3,8 posto, trošarine od 11,5 milijardi veće su za 2,2 posto, a prihodi od carine 1,7 milijardi kuna odnosno plus 1,4 posto.

Što se tiče rashoda, Marić je rekao da su na razini posljednjeg rebalansa proračuna te naveo kako su povećana sredstva za 1,1 milijardu kuna za kamate na kredite, i za 260 milijuna kuna za nabavku vojne opreme za ispunjenje NATO standarda.

Povećat će se i masa sredstava za mirovine za 163 milijuna kuna a predviđeno je i 146,1 milijun za provedbu popisa stanovništva te 177 milijuna kuna za parlamentarne izbore i referendum o pristupanju RH Europskoj uniji.

Smanjit će se subvencije za željeznički i pomorski promet za 178 milijuna kuna odnosno 2,7 posto manje, kazao je među ostalim državni tajnik Zdravko Marić.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić (HDZ) ocjenio je da prijedlog proračuna ide u smjeru konsolidacije javnih financija i da je to u interesu Hrvatske i provedbe programa gospodarskog oporavka te da treba povećati učinkovitost i provesti racionalizaciju kao i smanjiti porezno opterećenje građana.

Zlatko Koračević (HNS) ustvrdio je da je stvarno trebalo imati obraza i snage predložiti takav proračun koji će buduće generacije odvesti u dužničko ropstvo. Podatke o planiranju proračuna u posljednjih osam godina ocjenio je stvarno sramotnim, a prijedlog proračuna za iduću godinu nasilje nad građanima za koje je potrebna sankcija i to ne samo ona na izborima.

Goran Maras (SDP) drži da budući je prijedlog proračuna za 2011. isti kao i ovogodišnji možemo očekivati iste rezultate - gubitak 80 tisuća radnih mjesta, smanjenje BDP-a i rast proračunskog deficita. Prijedlog proračuna je rezultat loše vladajuće koalicije "opsjenara iz Banskih dvora" premijerke Kosor i ministra financija Šukera koji prodaju maglu nanoseći štetu svima nama drži Maras i upozorava da su svi ekonomski pokazatelji više nego loši. Kosor više ništa ne može ponuditi osim isplate plaća i mirovina i to bi valjda trebao biti veliki uspjeh rekao je Maras. Ustvrdio je kako je jedini cilj vladajuće koalicije održati se na vlasti do idućih izbora i potrošiti sve što se dade.

Josip Friščić (HSS) odbacio je optužbe za opsjenarstvo i katastrofične prognoze tvrdeći naprotiv kako je proračun izraz odgovornog ponašanja i vjeruje da će stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i tome u prilog naveo da nisu uvedeni novi porezi koji bi povećali cijenu rada i smanjili konkurentnost.

Damir Kajin (IDS) smatra donošenje prijedloga proračuna u 11. mjesecu pokazuje paniku vladajuće koalicije te predstavlja popis želja koji neće biti moguće realizirati u idućih 4 do 5 godina. Kajin ne očekuje gospodarski rast nego rast deficita i do 22 milijarde kuna. Drži da je proračun prizemna kupoprodaja i da nas u 2012. očekuje bolno otrežnjenje upozorivši da bi tada mogla doći u pitanje i isplata plaća i mirovina.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙