FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajland: Trgovac oružjem Viktor But izručen Sjedinjenim Državama

Autor: mtro
BANGKOK, 16. studenog 2010. (Hina/AFP) - Ruski trgovac oružjem Viktor But u utorak je u Bangkoku, nakon što je uklonjena zadnja pravna prepreka njegovom izručenju Sjedinjenim Državama, predan američkim agentima koji su ga odveli na poseban zrakoplov za Sjedinjene Države, objavila je tajlandska policija.

Butov odvjetnik Lak Nittiwattanawichan izjavio je da su iscrpljene sve pravne mogućnosti za sprječavanje njegova izručenja Americi nakon što je tajlandska vlada na hitnoj sjednici u utorak ujutro odobrila takvu odluku.

Sud je ranije odobrio izručenje, ali je vlada, koja u tome ima zadnju riječ, dugo vagala odluku suočena s optužbama iz Rusije da se radi o politički motiviranom procesu.

Viktor But (43) bivši sovjetski zrakoplovni časnik, poznat po nadimku "trgovac smrti", borio se protiv izručenja otkako je 2008. uhićen u američkoj tajnoj operaciji u Bangkoku. Amerikanci ga terete da je od početka 90-ih godina razvio razgranatu mrežu trgovine oružjem diktatorima i vladama u zonama sukoba u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku, te talibanima i Al-Kaidi.

Butovo uhićenje u tajlandskom glavnom gradu u ožujku 2008. bilo je dio razvijene tajne operacije, u kojoj su se američki agenti pravili da kupuju oružje za kolumbijski FARC, koji Washington smatra terorističkom organizacijom.

But je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin, da je običan "poslovni čovjek", a Amerikanci ga optužuju da je godinama uspijevao zaobilaziti međunarodne sankcije oko prodaje oružja. Film "Gospodar rata" iz 2005. godine, u kojemu glumi Nicolas Cage, inspiriran je Butovom biografijom.

U utorak je iz zatvora do zračne luke prepraćen uz maksimalne sigurnosne mjere. U SAD-u mu prijeti doživotni zatvor.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙