FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveno-stručni skup: "Vukovar 91. – devetnaest godina poslije"

Autor: gvin
VUKOVAR, 15. studenog 2010. (Hina) - U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Pastoralnom centru "Sv. Bone" u Vukovaru danas se održava 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. – Devetnaest godina poslije", u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara" i suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije "Sv. Ćirila i Metoda" i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Pod geslom "Victor quia victima - Nada za Hrvatsku" u radu skupa sudjeluje 20-ak teologa i znanstvenika koji će s religijskih, socioloških, antropoloških, psiholoških, žrtvoslovnih i drugih aspekata rasvijetliti žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Otvarajući znanstveno-stručni skup, ravnatelj Instituta "Ive Pilare" Vlado Šakić naglasio je da je institut osnovao svoj vukovarski područni centar s temeljnim motivom znanstvene potrage za istinom o Vukovaru i njegovoj žrtvi.

"Istina o Vukovaru treba postati ne samo hrvatski već i međunarodni konsenzus", istaknuo je Šakić.

Pozdravivši skup, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Mišo Munivrana naglasio je da treba svjedočiti istinu jer "nas spašavaju samo istina, vjera i ljubav".

Sociolog Renato Matić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je, govoreći o temi "Društvo, interes, moć - odnos prema žrtvi", ocijenio da se društvo prema svakom fenomenu i pojavi odnosi iz kuta interesa. "Jedini odnos koji ne umanjuje vrijednost žrtvi jest potpuno poštovanje, jednostavno pokušaj da se iz svega što se dogodilo izvuče pouka za sadašnje i buduće naraštaje pa u tom smislu žrtva nastavlja zauvijek živjeti i prenositi takvu poruku", rekao je Matić. Ustvrdio je da svi drugi odnosi, često u ime žrtve, instrumentaliziraju pa i degradiraju žrtvu.

Akademik i liječnik Slobodan Lang izlagao je o postholokaustu, a predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović o "Žrtvi Vukovara u temeljima hrvatske države". Pritom naglašava da su žrtve Vukovara, ali i Škabrnje, Voćina, Dubrovnika i druge u temeljima države "jer bismo bez njih teško bili međunarodno priznati".

Šeparović je ocijenio da se istina dovodi u pitanje "lažnim, nepotpunim traženjem oprosta, odnosno pokajanjem i isprikom kao i najavom povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije". Smatra da se "genocid dogodio", da je tužba za genocid "posljednje što je ostalo" te da o tužbi ne bi trebao odlučivati jedan čovjek ili vlada, već da o tome treba odlučiti referendumom.

Izlaganja svih sudionika znanstveno-stručnoga skupa "Vukovar 91. - Devetnaest godina poslije" bit će objavljena u zborniku koji bi se javnosti trebao predstaviti do idućega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

U sklopu znanstvenog skupa predstavljeni su radovi kipara Ivana Matkovića-Laste iz opusa "Ovčara", a u franjevačkom samostanu u Vukovaru otvorena je izložba "Dar za Vukovar". Na njoj su izloženi darovi hodočasnika samostanu koji su proteklih godina dolazili se pokloniti žrtvi Vukovara.

(Hina) xgvin yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙