FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damask: Izrael nije mirovni partner

Autor: vrad
DAMASK, 14. studenog 2010. (Hina/AFP) - Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je u nedjelju da Izrael ne želi mir, a odao je poštovanje Iranu i Siriji koje je nazvao žrtvama "urote" zapadnih zemalja.

"U Izraelu nema partnera za mir", rekao je Mualem u Damasku, osudivši "politiku kolonizacije (palestinske zemlje), judaizaciju Jeruzalema i embargo kojemu je izložen Pojas Gaze". "Izrael i njegovi pokrovitelji jedini su krivci za zastoj mirovnog procesa", dodao je.

Mualem je tako uzvratio izraelskom kolegi Avigdoru Liebermanu koji je u četvrtak izrazio sumnju u spremnost Damaska na mir, u prigodi posjeta Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao 1967. i koje povrat Sirija želi u cijelosti.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je tako u listopadu da "nema naznaka" napretka prema miru jer "izraelska vlada odbija mir i ne vjeruje u njega", u razgovoru u Damasku s američkim demokratskim senatorom Arlenom Specterom.

Mualem je, naprotiv, odao poštovanje Iranu koji je "za palestinsku stvar, najvažnije arapsko pitanje". Sirija i Iran "izloženi su pritisku i žrtve su urote" zapadnog svijeta, istaknuo je.

U svezi s kontroverznim iranskim nuklearnim pitanjem Mualem je kazao da se Sirija "protivi primjeni nuklearne energije u vojne svrhe". "Iranci su nas uvjeravali da je njihov program civilne naravi", rekao je.

Sirijski ministar je izrazio žaljenje zbog "politike dvostrukih mjerila" međunarodne zajednice na tom polju: "Izrael posjeduje više od 250 nuklearnih bojnih glava i centrale koje proizvode nuklearno oružje, a svijet na to šuti", upozorio je.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙