FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija: proglasiti zaštitu ekosustava Mure i Drave

Autor: tdel
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Zelena akcija danas je u otvorenom pismu premijerki Jadranki Kosor zatražila da hrvatska Vlada revidira odluku o odgađanju odluke proglašenja zaštite ekosustava Mure i Drave kako bi u budućnosti osigurali dobro i racionalno korištenje prirodnih resursa na dobrobit svih, i ljudi i prirode, priopćeno je iz te nevladine udruge.

Zelena akcija navodi da bi proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava trebalo biti baza za uspostavljanje međunarodnog i najvećeg rezervata biosfere u sklopu UNESCO programa "Čovjek i biosfera".

"Proglašenje oba zaštićena područja nužno je kako bi se pravovremeno zaštitio i očuvao ekosustav rijeka Mure i Drave, kao posljednji ostatak nizinskih poplavnih rijeka u Europi", ističe ta udruga te napominje da se po svim planovima i očekivanjima, Rezervat kao i Regionalni park trebalo proglasiti 2010. godine, sve dok cijeli proces nije naprasno obustavljen.

Podsjeća da su nedavno u Japanu sve zemlje dravskog podsliva trebale potpisati Deklaraciju o proglašenju Rezervata biosfere, ali da se Hrvatska službeno povukla iz potpisivanja Deklaracije, nakon čega je to učinila i Mađarska.

Zelena akcija smatra kako za to nije postojao niti jedan posebni razlog ocjenjujući da Vlada namjerava zaustaviti proces dodatne zaštite tog područja dok se ne donesu konačne odluke oko moguće gradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 na Dravi.

"Mišljenja smo kako se treba hitno nastaviti s postupkom proglašenja i Regionalnog parka i Rezervata biosfere, bez obzira na moguće buduće razvojne smjerove, iz razloga što se na terenu situacija pogoršava svakodnevno, te se bojimo da od bisera prirodne i kulturne baštine Hrvatske kroz koju godinu neće ostati ništa, ako sada ne poduzmemo nužne i oštre korake", stoji u priopćenju Zelene akcije.

(Hina) pp/xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙