FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Hinu i dalje razvijati kao servis objektivnih i pozdanih informacija

Autor: trub
ZAGREB, 11. studenog 2010.(Hina) - Saborski zastupnici i u pojedinačnoj su današnjoj raspravi o izvješću Upravnog vijeća Hine isticali važnost nacionalne novinske agencije kao servisa objektivnih i pouzdanih informacija, te naglašavali važnost da se Hina u tom smislu i dalje razvija i izađe iz teške financijske situacije.

"Ovo izvješće Hine čitam kao krik i poziv u pomoć", rekao je Nenad Stazić (SDP), koji je suzdržanost njegova kluba prema izvješću obrazložio apelom SDP-a Vladi "da se trgne, da se uozbilji, da shvati problem Hine i dođe s nekakvim rješenjem u Sabor, da pokaže kako joj je stalo do Hine".

"Hina je između ostalog i simbol državnosti. Država koja nema svoju izvještajnu agenciju nema sve simbole državnosti", rekao je Stazić, dodavši kako je iz izvješća vidljivo da se Upravno vijeće trudi smanjiti troškove, ali i istaknuvši kako to nije dovoljno.

Upozorio je da u vremenu pojave portala važnost Hine još više dolazi do izražaja, budući da, rekao je, portali jesu puni informacija i brzi, ali nisu uvijek točni i nitko ih ne kontrolira, dok Hina uvijek jamči za točnost i pouzdanost objavljene informacije.

Državu, odnosno Sabor kao osnivača Hine, pozvao je da pomogne Hini da se i dalje razvija, pa i na način da, kao što je to učinila s novinskim izdavačima, i Hini smanji PDV s 23 na na 10 posto. "To je jedan maćehinski odnos, kao prema neželjenom djetetu, kao prema pastoru", poručio je Stazić, uvjeren da Hinu treba drugačije zakonski definirati i pozicionirati na tržištu.

Sunčana Glavak (HDZ) kazala je da su se krajem 2008. promijenili uvjeti za agencijsko novinarstvo, a neki veliki korisnici lani su otkazali Hinine usluge. "Šteta, jer po mom mišljenju Hina nije samo dnevni servis, Hina je puno više od toga, prije svega zahvaljujući i dragocjenoj dokumentaciji koju je prije gotovo tri godine preuzela od Vjesnika", ocijenila je Glavak.

Naglasila je da je u aktualnim okolnostima medijskog tržišta Hina zadržala smjer ozbiljnog, korektnog i nepristranog izvješćivanja i objektivnosti, te nužnim ocijenila razvijanje novih usluga kako bi Hinin servis ostao sinonim za profesionalnost.

U tom smislu, smatra Glavak, treba i dalje razvijati projekt stvaranja nacionalne medijske baze podataka, povezivanjem Hinine informacijske baze "Eva" i Vjesnikove dokumentacije, kao i usavršavati projekt media monitoringa.

"Hinin 20-godišnji rad događa se u trubulentnim financijskim okolnostima, no pohvalno je što Hina nema dugovanja i što se unatoč otkazivanju nekih korisnika broj zaposlenih nije mijenjao, zahvaljujući racionalizaciji uštedama, što je vidljivo iz izvješća", kazala je HDZ-ova zastupnica, naglasivši da slabljenje utjecaja na tržištu zahtijeva novo pozicioniranje Hine.

Izvješće je podržala i Suzana Bilić Vardić (HDZ), koja ne smatra da je do otkazivanja Hinih usluga došlo zbog kvalitete tih usluga.

"Ne bi rekla da je samo kvaliteta usluge, u koju ne sumnjam jer je visoko profesionalna, bila razlogom zbog čega su EPH i Večernji list otkazali suradnju s Hinom i na taj način direktno uzrokovali smanjenje prihoda koje Hina ostvaruje od komercijalnih usluga. Ne mislim ni da je jedini razlog financijska situacija, a ne slažem se ni s onima koji su rekli da ovakav pad prihoda dovodi u ovisnost ovu agenciju o sredstvima iz državnog proračuna", poručila je Bilić Vardić.

Pozvala je županije, gradove i općine koji nisu korisnici Hininih usluga da to postanu, a isti je poziv uputila i parlamentarnim strankama.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙