FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: vladajući podupiru Hinino izvješće, oporba suzdržana

Autor: trub
ZAGREB, 11. studenog 2010.(Hina) - Iako su svi isticali važnost nacionalne novinske agencije i potrebu da joj se pomogne u izlasku iz teške financijske situacije, izvješće Upravnog vijeća Hine danas su u Saboru podržali vladajući klubovi HDZ-a i HSS-a, dok su oporbeni SDP i HNS/HSU najavili suzdržanost, zamjerajući Hininom vodstvu nedovoljno razrađene razvojne mjere te izostanak novih usluga.

Ljubica Lukačić je u ime HDZ-a ocijenila da se Hina i njezino vodstvo dobro nose s financijskim poteškoćama, da provode i najavljuju mjere za prevladavanje krize, ali ne nauštrb njezinog servisa vijesti kao objektivnog i pouzdanog izvora informacija.

"Unatoč poteškoćama, možemo reći da je Hina uspjeli hrvatski proizvod", poručila je Lukačić, dodavši da ne sumnja da će Hina u narednom razdoblju riješiti svoje financijske probleme. "Smatram da su Uredništvo i Upravno vijeće Hine pokazali da znaju svoj posao i da se znaju nositi s poteškoćama", kazala je.

Marijana Petir najavila je da će HSS, unatoč rezervama zbog loših poslovnih rezultata Hine i načina kako se agencijom upravlja, ipak podržati izvješće.

Hini najviše zamjera to što, kako je rekla, svojim sredstvima namijenjenima razvoju "krpa rupe u poslovanju", a, ocijenila je, istovremeno ne nudi konkretan odgovor kako povećati prihode te u korist vlastitih prihoda smanjiti omjer financiranja iz državnog proračuna.

"Hina se uglavnom oslanja na državni proračun, što je dugoročno neodrživo", upozorila je Petir, prigovorivši i kašnjenju realizacije Hininog projekta "media monitoringa", koji bi, podsjetila je, do 2012. trebao Hini donijeti 40 milijuna kuna prihoda, a njime se koriste samo dva ministarstva.

Najkritičniji prema Hini bio je Antun Vujić u ime SDP-a, istaknuvši da njegova stranka ne može poduprijeti tek najave da će se nešto po bolju Hininu budućnost napraviti, a malo se, upozorava, uistinu i čini.

Istaknuo je da je Hinu prije pet, šest godina vodilo Upravno vijeće sastavljeno od najuglednijih ljudi u državi, a da danas, smatra, nije takav slučaj.

"Hina djeluje u potpuno promijenjenim uvjetima, a ne samo da se nije promijenila na bolje, nego je i gore", ocijenio je Vujić, istaknuvši da SDP ne može poduprijeti najave vodstva Hine da će se pad prihoda u ovoj godini i povećati, "bez plana što konkretno poduzeti da se to spriječi".

Upozorio je i da Hinina poslovna politika ne može biti usmjerena na prihode države, jer to nije projekt izlaska iz krize, te pozvao na ozbiljnu stručnu raspravu o budućnosti Hine, "koja je uz HRT jedino javno dobro u području informiranja".

Suzdržanost spram izvješća o radu Hine najavio je i Goran Beus Richembergh u ime Kluba HNS/HSU-a, također naglasivši da je Hina javno dobro koje država treba podupirati i razvijati, ali i upozorivši na opasnost da novinska agencija ovisi o državnom proračunu, odnosno Vladi.

Upozorio je, naime, da se omjer financiranja Hine u ovoj godini približio 70:30 u korist državnog proračuna, što je ocijenio "iznimno lošim jer Hinu dovodi u potpunu ovisnost prema Vladi, koja je produkt većine".

Hrvatski sabor, kao osnivača Hine, pozvao je da ne dopusti da Hina doživi sudbinu Vjesnika, koji je, kaže, na izdisaju bez ikakve volje da se to pitanje riješi".

"To je i moguća sudbina Hine ako predstavnik osnivača ne reagira na način da se omogući dugoročna realizacija Hininog strateškog plana, o kojem se ni Vlada nije očitovala pa je pod velikim upitnikom", upozorio je Richembergh.

Boro Grubišić rekao je kako je HDSSB u dvojbi podržati li Hinino izvješće, i tako, kako je rekao, prihvatiti daljnju neodgovornost državne vlasti prema "našoj, hrvatskoj agenciji", ili ne podržati i tako "vladajuće potaknuti da pomognu".

"Treba pomoći konkretnim mjerama da Hina putem novih projekata ostvari rezultate koje je predvidjela", rekao je, neistinitima ocjenivši prozivke SDP-a da izostaju Hinini projekti. "Izostaje potpora onih koji su odgovorni", poručio je Grubišić.

Vladajuće je pozvao i da, kao što je slučaj kod tiskanih medija, PDV i Hini smanji na 10 posto. "Je li Hina pastorče Hrvatske, pa gdje mi živimo, je li ovo Hrvatska", upitao je HDSSB-ov zastupnik.

Zahvalivši predstavnicima klubova na konstruktivnoj raspravi, član Hininog Upravnog vijeća Ante Drpić ponovno je istaknuo važnost projekta media monitoringa, kako za Hinu, tako i za državu.

"Nama treba četiri milijuna kuna za realizaciju projekta media monitoringa, a država bi njime uštedila deset milijuna kuna", naglasio je Drpić.

(Hina) xtr/xrkor ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙