FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moore: Čović ne može biti predsjedatelj vijeća ministara BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović ne može biti novi predsjedatelj vijeća ministara BiH jer je još uvijek na snazi odluka kojom mu je zabranjeno obnašanje dužnosti u tijelima izvršne vlasti, izjavio je zamjenik visokog predstavnika za BiH Roderick Moore.

„Ta zabrana i dalje stoji“, kazao je Moore u intervjuu kojega je u četvrtak objavio „Dnevni avaz“.

Čović je 2004. godine odlukom visokog predstavnika smijenjen s dužnosti člana predsjedništva BiH jer je odbio sam podnijeti ostavku nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog zloporabe položaja i ovlasti u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.

Čović je optužen da je pogodovao tvrtki „Lijanovići“ iz Širokog Brijega pri bescarinskom uvozu mesa namijenjenog daljoj preradi.

U prvostupanjskom postupku Čović je na sudu BiH osuđen na pet godina zatvora, no presuda je nakon žalbe poništena a predmet vraćen na ponovno suđenje koje još nije provedeno.

Sam Čović je nakon izbora provedenih 3. listopada, ističući kako novi predsjedatelj vijeća ministara BiH mora biti iz HDZ BiH, dao naslutiti kao je i osobno zainteresiran za tu poziciju no kako će konačnu odluku o kandidatu donijeti stranačka tijela.

U javnim je istupima tvrdio kako ne postoji nikakva zapreka da on bude imenovan na dužnost premijera.

Roderick Moore je pojasnio kako se Čovićev slučaj „kontiunuirao revidira“, baš kao i kada je rječ o svim drugim dužnosnicima koje je nekada sankcionirao visoki predstavnik, no odluka donesena prije šest godina za sada nije izmijenjena.

„Dok mi razgovaramo zabrana postoji i prema mom shvaćanju ona obuhvaća mjesto predsjedatelja vijeća ministara BiH“, kazao je američki diplomat.

Dodao je i to kako su u rukama visokog predstavnika za BiH i dalje jake ovlasti koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika te kako bi bilo pogrešno pretpostaviti da međunarodna zajednica nije spremna poduprijeti korištenje takvih ovlasti.

Ključne političke stranke u BiH, koje bi trebale uspostaviti izvršni vlast u toj zemlji na temelju rezultata listopadskih izbora, još nisu postigle dogovor o tome kako bi vladajuća većina mogla izgledati pa ni tko će biti kandidat za premijera.

Dvije najjače stranke, Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imaju potpuno suprotna stajališta.

SDP inzistira da kandidat za premijera bude njezin predsjednik Zlatko Lagumdžija, dok SNSD Milorada Dodika drži da bi to morao biti Hrvat iz HDZ BiH.

„Ukoliko bi to bio Čović mi smo ga spremni podržati“, kazao je ranije Dodik.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙