FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste Grupa planira otkaze u Mađarskoj zbog novog poreza

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Austrijska banka Erste Grupa u srijedu je objavila da prije kraja ove godine planira za devet posto smanjiti ukupan broj zaposlenika u Mađarskoj, navodeći među razlozima novi bankovni porez u toj zemlji, koji ocjenjuje "iznimno visokim".

Bančinom priopćenju prethodili su napisi mađarskog poslovnog dnevnika Napi Gazdasag u kojima se navodi da bi planirano rezanje troškova austrijske bankovne grupe moglo pogoditi 250 radnih mjesta u mađarskom ogranku Erste Bank Hungary.

"Zbog ograničenih mogućnosti za ostvarivanje dobiti u okolnostima gospodarske krize, značajnog usporavanja na tržištima zajmova i iznimno visokog poreza za banke, Erste Bank Hungary planira prije kraja ove godine srezati broj zaposlenih za devet posto", navode u banci, odgovarujući na pitanja putem elektronske pošte.

"Porez za banke otjerao je financijske institucije na neželjeni put, s obzirom da dodatni porez znači dramatičan teret koji potkopava temelje dugoročnog stabilnog poslovanja".

Planirani otkazi prvi su znak da bi vladine neuobičajene fiskalne mjere, podizanje poreza za banke, telekomunikacijske i maloprodajne, te energetske tvrtke, mogle uravnotežiti proračun nauštrb radnih mjesta i gospodarskog rasta.

Mađarska vlada uvela je porez za banke kojim bi u njezinu blagajnu ove i iduće godine trebalo sliti po 200 milijardi forinti (1,01 milijardu dolara). Iznos od oko 161 milijarde forinti godišnje planira namaknuti do 2012. iz drugih poslovnih sektora.

Britanski Vodafone, Magyar Telekom u sastavu njemačkog Deutsche Telekoma, te naftna i plinska grupa Mol redom su objavile da bi novi porezi mogli utjecati na njihove buduće planove ulaganja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙