FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špirić misli da Kučan ne može pomoći BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. studenog 2010. (Hina) - Predsjedavajući vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izjavio je u utorak kako drži da bivši slovenski predsjednik Milan Kučan ne može pomoći BiH u ulozi posebnog izvjestitelja slovenske vlade.

„Kučan je osoba s velikim iskustvom, no ako već nije bio kreator očuvanja velike Jugoslavije (SFRJ) sumnjam da će pomoći maloj (BiH)“, kazao je Špirić novinarima u Banjoj Luci, ponavljajući gotovo doslovce ocjene što ih je o Kučanovu angažiranju na rješavanju problema u BiH prije izrekao predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Slovenska je vlade prošlog tjedna imenovala Kučana za posebnog izvjestitelja za BiH a potporu tom imenovanju dao je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Kučanova prvenstvena zadaća je kontaktirati sa stranama u BiH kako bi se provjerila njihova spremnost na provedbu ustavnih reformi koje bi BiH približile Europskoj uniji.

Sam Kučan nakon izjave da prihvaća imenovanje istaknuo je kako mu nije nakana nuditi nikakve recepte, no Špirić i njegov stranački šef Dodik sumnjičavi su prema bivšem slovenskom predsjedniku, posebice zbog jasne potpore koju je tijekom rata davao suverenitetu BiH te otvorenim zauzimanjem za jačanje njezinih državnih institucija u poratnom razdoblju.

Špirić je u utorak kazao kako od svakoga pa i od Kučana očekuje da poštuje Daytonski sporazum i postojeći unutarnji ustroj BiH jer bi svaki drugi pristup bio pogrešan.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙