FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkoj Tvrđi pronađeni ostaci austrijskog fortikacijskog sustava

Autor: vsik
OSIJEK,9. studenoga, 2010.(Hina) - Prilikom izgradnje kabelskog dalekovoda u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, zapadno od zgrade vojne straže i garnizonskog zatvora pronađeni su ostaci austrijskog fortikacijskog sustava, koji se u obliku zvjezdolikog plašta protezao oko barokne jezgre grada Osijeka.

Pronađeni fortikacijski sustav potječe s početka 18. stoljeća, kada je cijelo to područje bilo pod izravnom opasnošću od Turaka, rekla je Dragana Rajković iz Arheološkog odjela Muzeja Slavonije Osijek, koja je vodila arheološko istraživanje.

Nažalost danas se izgubio pojam o stvarnom izgledu barokne Tvrđe, ali istraživanjem i prezentacijom nalaza, koji su tek nekoliko centimetara ispod današnjeg parka, ovom dijelu grada trebao bi se dati jedan novi izgled i sadržaj, rekla je Rajković.

Da bi se utvrdila jasna funkcija, izgled i rasprostiranje pronađenih zidova, provedeno je zaštitno arheološko istraživanje proteklih dana. Otkriće je izuzetno važno, jer se nalazi fortikacijske arhitekture odnose se na dio obrambenog zida, tzv. kurtine, koja je spajala dva bastiona na zapadnom dijelu Tvrđe, odnosno bastion sv. Terezije, bliže Dravi i bastion sv. Josipa, kaže Rajković. Istraživanjem je obuhvaćena posljednja faza infrastrukturalnih intervencija u same zidine, a odnosi se za izgradnju javnog vodovoda i kanalizacije, sagrađenih 70-tih godina 18 stoljeća, vidljivih kao nadsvođeni kanali koji se pružaju van zidina, rekla je Rajković.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙