FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija u BiH uhitila skupinu krivotvoritelja dokumenata

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. studenog 2010. (Hina) - Policija u Bosni i Hercegovini otkrila je i uhitila organiziranu skupinu koja se bavila krivotvorenjem putnih isprava i dokumenata koji su građanima te zemlje bili potrebni za dobijanje viza za putovanje u zemlje-članice Europske unije, objavila je u utorak Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kako se navodi u priopćenju SIPA-e, po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH u ponedjeljak je uhićeno pet članova ove organizirane kriminalne skupine koja je djelovala na području Sarajeva.

Tijekom pretrage stanova, kuća i automobila uhićenih pronađena je velika količina putovnica, radnih knjižica, pečata te informatička oprema potrebna za krivotvorenje dokumenata.

Svi uhićeni, od kojih najstariji ima pedeset godina a najmlađi tek 18, osim za krivotvorenje terete se i za krijumčarenje osoba i predani su Tužiteljstvu BiH koje treba odlučiti o podnošenju zahtjeva za određivanje pritvora.

Krivotvoritelji putnih dokumenata uhićeni su istog dana kada je Europska unija odlučila ukinuti vize za građane BiH koji putuju u zemlje-članice Schengenskog sporazuma.

Ta bi se odluka trebala početi primjenjivati od 15. prosinca, a bezvizni režim odnosi se isključivo na nositelje biometrijskih putovnica BiH koje imaju osiguran najviši stupanj zaštite od krivotvorenja.

Vlasti BiH do sada su izdale oko 360 tisuća takvih putovnica, no u optjecaju je i oko 820 tisuća "običnih" putovnica koje nositelji moraju zamijeniti ili i dalje tražiti izdavanje viza ukoliko kane putovati u države EU.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙