FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Azerbajdžan: Stranka predsjednika Alijeva vodi na parlamentarnim izborima

Autor: vrad
BAKU, 7. studenog 2010. (Hina/AFP) - Po anketi na izlazu s birališta stranka Ilhama Alijeva siguran je pobjednik parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Azerbajdžanu koji trebaju učvrstiti sadašnju vlast, unatoč kritikama oporbe te kavkaske zemlje bogate naftom.

Po anketi koju je proveo neovisni istraživači centar ELS, stranka Jeni Azerbajdžan osvaja najmanje 63 mjesta nužna za formiranje većine u parlamentu sa 125 mjesta.

Rezultat je agencija France Presse dobila izračunom na temelju rezultata po izbornim jedinicama.

Anketa je provedena među više od 200.000 birača.

Analitičari su rekli prije izbora kako očekuju da će stranka na vlasti koja u starom sazivu parlamenta ima 64 mjesta, dodatno ojačati nakon ovih izbora.

Prvi rezultati očekuju se tijekom noći.

Odaziv je 50,1 posto, objavilo je izborno povjerenstvo.

Oko 4,9 milijuna ljudi bilo je pozvano da glasuje u toj zemlji sa 9 milijuna stanovnika.

Azerbajdžan ima važnu ulogu u naporima Zapada da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti, a njime prolazi i tranzitni put kojim američki vojnici i kamioni s hranom i gorivom idu za Afganistan.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je prethodne parlamentarne izbore 2005. ocijenila "nesukladnim međunarodnim standardima", poslala je tristo svojih promatrača. Organizacija će u ponedjeljak objaviti ocjenu ovih novih izbora.

Ilham Alijev koji je 2003. na vlasti zamijenio svog oca, ponovno je izabran 2008. na drugi petogodišnji mandat. Iduće godine je na referendumu postigao da se ukine odluka o najviše dva uzastopna predsjednička mandata.

Prije njega, Gajdar Alijev, bivši član KGB-a i član politbiroa Sovjetskog Saveza vladao je zemljom bez prekida od 1969. do 2003.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙