FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena birališta u Azerbajdžanu

Autor: djan
BAKU, 7. studenoga 2010. (Hina) - Otvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Azerbajdžanu, na kojima se očekuje sigurna pobjeda vladajuće stranke predsjednika države Ilhama Alijeva, a koje je oporba unaprijed proglasila nedemokratskima i pozvala Zapad neka ne zatvara oči pred zastranjenjima vlade bivše sovjetske republike, miljenice stranih ulagača zbog obilnih zaliha nafte i plina.

Pravo glasa ima 4,8 milijuna stanovnika. Bira se jednodomni parlament sa 125 zastupnika. Vladajuća stranka Jeni Azerbajdžan (YAP) u sadašnjem sazivu ima 64 mjesta u parlamentu, no analitičari očekuju da će na ovim izborima osvojiti čak 80 posto glasova.

Promatrači iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izrazili su zabrinutost zbog izvješća o zastrašivanju i diskvalifikacijama oporbenih kandidata.

Izbori 2010. bit će najmanje demokratični u povijesti Azerbajdžana. Rezultati su unaprijed dogovoreni", rekao je Ali Karimli iz Narodne fronte, stranke iz oporbenog bloka.

Pozvao je europske vlade neka budu kritičnije jer "Europa u Azerbajdžanu vidi samo izvor energije, ali bi trebala vidjeti da dugoročno gospodarskim interesima prijeti autoritaran režim".

Istog je mišljenja i neovisni analitičar Zardusht Alizade koji kaže da se "demokratska situacija neće promijeniti sve dok Azerbajdžanu ne ponestane petrodolara" jer "Zapad ovisi o nafti i plinu i zato žmiri".

Europske zemlje snažno računaju na Azerbajdžan kako bi smanjile ovisnost o Rusiji.

Stručnjaci kažu da su vlasti učinile sve kako bi oslabile oporbu, zaplijenile im urede i ograničile pristup financiranju, ali drže da dio krivnje snosi i oporba koja se nije znala povezati s narodom.

Zbog naftnog bogatstva Azerbajdžan je doživio zadivljujuć gospodarski procvat zadnjih godina te je znatan dio stanovnika glavnoga grada Bakua zadovoljan životnim standardom.

Smješten u području Kaspijskog jezera uz Iran, Gruziju, Armeniju i Rusiju, 9-milijunski Azerbajdžan je islamska zemlja koja je procvat doživjela nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. BDP-a je rastao prosječno 21 posto od 2003. do 2007., no za 2011. predviđa se rast od 3,8 posto.

Nalazeći se na strateškom čvorištu za prijevoz nafte iz Kaspijskog jezera prema Europi uz zaobilaženje Rusije, Azerbajdžan je po dokazanim zalihama nafte 19. u svijetu i 28. po zalihama plina.

Predsjednik Ilham Alijev, koji je vlast naslijedio od oca 2003., bio je ponovno izabran 2008. na drugi petogodišnji mandat, a zatim je raspisao referendum na kojem su se 2009., Azerbajdžanci izjasnili za ukidanje ograničenja na dva uzastopna predsjednička mandata.

Birališta se zatvaraju u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi se rezulatati očekuju već večeras.

(Hina) xdj/xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙