FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZPH će tražit od premijerke i predsjednika objašnjenje Erdutskoga sporazuma

Autor: mkov
ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) traži da im se jasno kaže, je li još uvijek na snazi Erdutski sporazum pa će zato tražiti sastanak s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor i predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, priopćeno je večeras iz udruge.

ZPH podsjeća kako je predsjednik Josipović prigodom obilaska srpskih sela, rekao da oni, kojima su minirane kuće izvan ratnih djelovanja, imaju pravo na obnovu i naknadu štete pa udruga navodi kako su nakon odlaska UNPROFOR-a do temelja razrušena sela Antunovac i Laslovo u Osječko-baranjskoj županiji.

Također podsjeća da 15 godina nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma još uvijek postoje ljudi koji rade u Državnom odvjetništvu RH, policiji, javnim poduzećima, a žive s onu stranu Dunava.

ZPH smatra kako su neopravdani pozivi Srbima da podnesu zahtjeve za stambenim zbrinjavanjem jer su stanarska prava izgubili presudama sudova, koji su utvrdili da su iz njih neopravdano izbivali duže od šest mjeseci, što je, kako navode po Zakonu imalo za posljedicu gubitak stanarskoga prava.

Napominjući da su ti stanovi prodani te se nalaze u privatnom vlasništvu, ZPH drži kako je riječ o dodatnom pritisku Srbije na Hrvatsku kako bi se otežao njezin položaj u pristupnim pregovorima.

Upozoravaju i na, kako smatraju, upitnim činjenicu što pojedini Srbi traže radni staž i sve beneficije kao da su ovdje bili i za vrijeme okupacije. "Oni koji su definitivno napustili Hrvatsku, sa sobom odnijeli svu imovinu pa čak i svoje mrtve, sada zahtjevaju prava iz radnoga i mirovinskog osiguranja, napominje ZPH i ocjenjuje kako za svaku stvar postoji rok zastare.

Također pitaju zašto nije donesen Zakon o prebivalištu, jer je kako ističu, prošao ustavni rok za njegovo donošenje.

"Svjedoci smo da Srbi realiziraju svoje zahtjeve", ističe ZPH i pita što je sa zahtjevima Zajednice prognanika Hrvatske.

(Hina) pp/xtdel ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙