FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader traži istražno povjerenstvo o navodnim pritiscima J. Kosor i Šeksa na Polančeca (duža)

Autor: ibob
ZAGREB, 5. studenog 2010.(Hina) - Bivši premijer, a sada nezavisni saborski zastupnik Ivo Sanader zatražio je danas od Sabora osnivanje istražnog povjerenstva koje bi istražilo navode Damira Polančeca da mu je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nudio blažu kaznu ako u svom iskazu bude teretio Sanadera, te ulogu premijerke Jadranke Kosor u tom slučaju.

Šeksa je optužio da kontrolira pravosuđe, a premijerku Kosor da zbog vlastite nesposobnosti pribjegava instrumentalizaciji pravosuđa za progon političkih neistomišljenika.

Sanader je to ustvrdio na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj je otklonio medijske navode da ga je bivši šef Carinske uprave Mladen Barišić u iskazu USKOK-u optužio da je primao novac izvučen iz državnih tvrtki.

"Riječ je o političkom programu Jadranke Kosor, koja je u javnosti izgubila potporu i koja je praktički pokazala da nije sposobna voditi vladu, da nije sposobna riješiti tešku ekonomsku situaciju i izvući zemlju iz krize i zato organizira politički progon, kako bi skrenula pozornost javnosti s pravih životnih problema građana", rekao je Sanader.

Predsjednicu vlade optužio je da je "olako posegnula za nedemokratskim i protuustavnim metodama", u čemu joj, tvrdi, pomaže Šeks. "Svi znamo ulogu Šeksa u hrvatskom pravosuđu u zadnjih 20 godina", rekao je Sanader.

"Najbolji primjer za to je slučaj Damira Polančeca, kojega su ucjenjivali i nudili mu slobodu ukoliko mene lažno tereti, a u tome je očigledno ulogu trebao imati i predsjednik uskočkog suda Ivan Turudić", rekao je Sanader.

Dodao je da je riječ o preozbiljnim stvarima za demokraciju te najavio da će vidjeti koje su poslovničke mogućnosti za osnivanje istražnog povjerenstva.

Na pitanje ima li dokaza da su Polančecove optužbe istinite, Sanader je rekao da ima ono što i cijela javnost, Polančecovu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, nekoliko tjedana prije presude u slučaju "konvalidacija".

"Ukoliko netko iznese tako teške optužbe protiv premijera i potpredsjednika Sabora, državne institucije morale bi to same po sebi, po sili zakona, ispitati. Budući da do danas nikakva inicijativa s njihove strane nije krenula, smatram da bi se Hrvatski sabor kao vrhovno zakonodavno tijelo, čiji je potpredsjednik uvučen u taj skandal, trebao o tome izjasniti i istražiti kroz istražno povjerenstvo", objasnio je Sanader.

Kazao je da njegovo mišljenje potvrđuju i ankete koje su pokazale da više građana vjeruje Polančecu, nego Šeksu i Jadranki Kosor.

"Zato očekujem da Sabor pokrene istražno povjerenstvo o ulozi Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa u slučaju nagovaranja Damira Polančeca na lažno svjedočenje i njihova obećanja da će mu uz pomoć Turudića smanjiti kaznu", dodao je.

Sanader ne vjeruje u informacije da ga je Barišić teretio za primanje novca. "Takve se stvari, o kojima se u iskazima tobože tvrdi, naprosto nikad nisu dogodile. Stoga sumnjam da bi Barišić takvo što mogao reći, osim ukoliko ga kroz ovih nekoliko tjedana, kroz koje traju nagađanja i nagodbe, nisu ucjenjivali slobodom i prisiljavali da lažno tereti. Ako je tome tako, to bi značilo da su USKOK i DORH usključeni u političku borbu, što bi značilo kraj ustavne demokracije u Hrvatskoj", rekao je.

Sanader tvrdi da o politiziranosti pravosuđa svjedoči i poruka Europske komisije koju je prenio dio medija, po kojoj Hrvatska mora depolitizirati pravosuđe da bi zatvorila Poglavlje 23.

Iako Jadranku Kosor smatra nesposobnom, Sanader i dalje ne želi rušiti parlamentarnu većinu. Ponovio je da je HDZ pod njegovim vodstvom ostvario izbornu pobjedu 2007., na temelju koje je stvorena većina u Saboru.

"Ovo je moj mandat i mandat onih ljudi koji su zajedno sa mnom dobili izbore. Taj mandat je dobijen na određenom političkom programu, koji su verificirali birači i koji se mora provoditi. Mandat birača nije bio da se kroz politički progon obračunava s političkim neistomišljenicima", naglasio je Sanader.

Na pitanje hoće li tražiti da premijerka podnese ostavku, odgovorio je da će "o tehnici toga što bi trebalo napraviti" govoriti drugom prigodom.

Rekao je da se ne boji da će ga uhititi, a na pitanje je li pogriješio kad je Jadranku Kosor predložio za premijerku, odgovorio je, "Ona je bila moj izbor. Ja sam je predložio stranci i Saboru te koalicijskim partnerima. Svi su to prihvatili, ali svatko se može prevariti pa i ja", rekao je Sanader.

Nije htio odgovoriti na pitanje bi li prijevremeni izbori bili dobro rješenje. "Ulazite u političke procjene na koje ja u ovom trenutku ne mogu odgovoriti. Ono što mogu odgovoriti jest da ću se zauzeti za depolitizaciju hrvatskog pravosuđa, protiv instrumentalizacije kaznenih progona za obračun s političkim protivnicima, protiv atmosfere javnog linča i protiv revolucionarne pravde, jer ovo što se događa je revolucionarna pravda, koja se, kao i uvijek u povijesti, opravdava višim interesima", rekao je Sanader

Dodao je da će zatražiti i da se "demontira osnovna politička poluga upravljanja pravosuđem koju u rukama već godinama drži Šeks", a na pitanje zašto to nije riješio dok je bio premijer, odgovorio je, "na neki način sam riješio, jer ga u drugom mandatu više nisam predložio za predsjednika Sabora".

Sanader nije odgovorio ni na pitanja tko bi iz HDZ-a trebao preuzeti vođenje vlade. "Ovo je prvi korak, a o tehnici daljnje političke borbe ćemo vas izvijestiti", rekao je.

(Hina) xibob yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙