FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni rezultati izvješća "Uspostavljanje mreže žena u jugoistočnoj Europi"

Autor: dmak
ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor danas je u Zagrebu održan okrugli stol s temom "Položaj žena u policijskim službama u jugoistočnoj Europi i mehanizmi za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti", a predstavljeni su i rezultati izvješća "Uspostavljanje mreže žena u jugoistočnoj Europi".

Skup je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, regionalnog projekta Centra za kontrolu malokalibarskoga i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Europu (SEESAC).

Izvješće je predstavljeno u sklopu regionalnog projekta koji provodi SEESAC u suradnji s Udrugom čelnika policije jugoistočne Europe (SEPCA): Podrška jačanju načela rodne ravnopravnosti u policijskoj praksi u jugoistočnoj Europi, koji su financirali tematski fond UN-a za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Među temama su bili i položaj žena u policiji i nasilje nad policajcima te njihova uloga u suzbijanju nasilja nad ženama s naglaskom na obiteljsko nasilje.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednice vlade Tomislav Karamarko istaknuo je kako nema prepreka da žene budu policijske službenice, dodajući da za dobro obavljanje tog posla nije presudna fizička snaga.

"Muškarci i žene policijski službenici su ravnopravni i od njih se očekuje da provode zakon i budu uspješni i konkretni u ispunjavanju svojih zadaća", rekao je ministar Karamarko te naglasio da je rodno osviještena policija vrlo važna u postkonfliktnim i tranzicijskim društvima. "Obveza nam je dodatno educirati i modernizirati policijsku službu i postići veću participaciju žena u njoj kao i njihov udio na rukovodećim funkcijama", dodao je.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić podsjetio je da je 2008. donesena odluka o osnivanju mreže žena policijskih službenica, koje su potvrdile da taj opasan posao mogu jednako uspješno obavljati kao muškarci. "Žene bolje i kvalitetenije rješavaju konfliktne situacije, manje su represivne, otvorenije su i imaju bolje komunikacijske sposobnosti. Žene su potrebne u svakom segmentu policijskog posla", istaknuo je Grbić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton, pozdravljajući nazočne i zahvalivši na potpori u organizaciji tog skupa, u prigodnom je govoru podsjetila na važnost Rezolucije UN-a 1325 Žene, mir i sigurnost.

Sažetak rezultata istraživanja koji se odnosi na Republiku Hrvatsku predstavila je policijska službenica za međunarodnu policijsku suradnju u Uredu glavnog ravnatelja policije i predstavnica mreže žena policijskih službenica u Hrvatskoj Iva Balgač, a o položaju žena i nasilju nad policijskim službenicama govorio je policijski službenik Ureda glavnog ravnatelja policije Zlatko Koštić.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙