FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 5. studenoga

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 5. studenoga:

ZAGREB - Nastavak 20. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (14 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2)

ZAGREB - Proslava Dana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kojoj će nazočiti i obratiti se nazočnima i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović (11 sati, Fakultet političkih znanosti, dvorana A, Lepušićeva 6).

ZAGREB - U okviru proslave Dana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu bit će održan okrugli stol u povodu 35. godišnjice Studija novinarstva pod nazivom: "Političko novinarstvo u Hrvatskoj: tri desetljeća promjena. Tehnologija - tržište - standardi." (14 sati, Fakultet političkih znanosti, dvorana A, Lepušićeva 6).

ZAGREB - Svečanost obilježavanja 20. obljetnice 1. gardijske brigade "Tigrovi" u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Udruge "Tigar 90/91" (13 sati, sjedište Ministarstva obrane, Sarajevska cesta 7. Predstavnici medija trebaju doći do 12,30 sati). Program će početi polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi". Vijence će položiti izaslanstvo Predsjednika RH, izaslanstvo Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH, izaslanstvo Oružanih snaga RH, izaslanstvo Grada Zagreba i izaslanstvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Udruge "Tigar 90/91". Nakon polaganja vijenaca predviđena su prigodna obraćanja i dodjela prigodnih poklona i zahvalnica te obilazak taktičko-tehničkog zbora (Sajmišna cesta bb), prikazivanje filmskih isječaka iz ratnog puta Tigrova i prigodni glazbeni program.

ZAGREB - Svečani skup na kojem će biti prezentirani rezultati izvješća "Uspostavljanje mreže žena u jugoistočnoj Europi" (10 sati, hotel "Internacional", Miramarska 24). Održat će se i okrugli stol na temu: "Položaj žena policijskih službenica u Republici Hrvatskoj – mehanizmi za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova". Skupu će nazočiti visoki uzvanici, među kojima i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji će tom prilikom održati prigodne govore. Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je taj događaj od velike važnosti za to ministarstvo ali i Republiku Hrvatsku iz niza razloga, no prije svega zbog zahtjeva koji su postavljeni pred Hrvatsku na putu postajanja punopravnom članicom Europske unije kojoj je jedan od glavnih ciljeva ravnopravnost spolova.

ZAGREB - Otvorenje međunarodne konferencije "Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti", koju u cilju poticanja rasprave o participativnoj demokraciji te povećanja i poticanja sudjelovanja žena na mjestima odlučivanja, a posebno u politici u kontekstu predstojećih izbora, organizira CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje uz podršku Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj. U radu konferencije sudjelovat će aktivistice, dužnosnice i političarke iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske (9 sati, hotel Dubrovnik, Gajeva 1).

ZAGREB - U povodu 5. studenoga, Dana europske akcije za obranu novinarstva, Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo održat će konferenciju za novinare na temu: "Novinarstvo je javno dobro, a ne servis moćnika". Na konferenciji će biti riječi o akutnim problemima novinara - socijalnim i profesionalnim pritiscima i nesigurnosti rada, najavi štrajka u Glasu Istre - te inicijativi Europske federacije novinara (EFJ) da se novinarstvo proglasi javnim dobrom. Na konferenciji će sudjelovat predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka (11 sati, klub Novinarskog doma, Perkovčeva 2/I).

ZAGREB - Pripremno ročište na kojem bi se trebao odrediti početak suđenja članu proširenog predsjedništva HSS-a i bivšem saborskom zastupniku Ivanu Kolaru kojega USKOK tereti da je s vlasnikom i direktorom građevinske tvrtke "Jata" Anđelkom Tošom i Željkom Radićem općinu Molve u blizini Đurđevca oštetio za više od 5,6 milijuna kuna. Ukoliko se optuženici na ročištu zatvorenom za javnost ne nagode s USKOK-om, sutkinja Rajka Tomerlin Almer trebala bi odrediti i koji će se svjedoci ispitati na glavnoj raspravi te kojim će dokazima pred sudom biti potkrijepljene tvrdnje obrane i tužiteljstva (12,15 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

VARAŽDIN - Na varaždinskom Općinskom sudu počet će suđenje sedmorici ginekologa uhićenih u listopadu u policijskoj akciji "Ordinacija". Ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum, Zoran Pitner, Pavao Perković, Neven Hečimović i Cvjetko Čandrlić nalaze se u pritvoru. Liječnik Aleksandar Jukić, koji je tijekom saslušanja kod istražnog suca priznao počinjenje kaznenih djela, branit će se sa slobode. Tereti ih se da su unazad tri godine prekidali neželjene uredne trudnoće ženama, na njihovo traženje, za što su tražili i primali od pacijentica od 1000 do 2500 kuna. Novac su navodno zadržavali za sebe, a u uputnice koje su izdavali upisivali su lažne dijagnoze. Sumnjiči ih se da su počinili 101 kazneno djelo (9 sati, Općinski sud u Varaždinu).

ZAGREB - Otvorenje 5. Hrvatskog međunarodnog quintessence kongresa, koji će se 5. i 6. studenoga održati u Zagrebu, u organizaciji tvrtke Media ogled d.o.o., Quintessence Verlags - Berlin i Hrvatske komore dentalne medicine. Kongres će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na kongresu, kojega je pokrovitelj Grad Zagreb, sudjelovat će profesori s renomiranih europskih sveučilišta i poliklinika te doktori dentalne medicine s dugogodišnjom privatnom praksom, priznatim statusom u izdavaštvu i području trajne edukacije (10 sati, hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Otvorenje godišnje konferencije Europskog vijeća umjetnika (E.C.A.) na temu "Financiranje umjetnosti - Umjetnička sloboda" koja će se 5. i 6. studenoga održati u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatskog Ive Josipovića. Na konferenciji, koja se po prvi puta održava u Hrvatskoj, bit će gosti iz više od 30 europskih država te predstavnici iz država regije (19,30 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17).

ZAGREB - Predstavljanje monografije "Zgrada Sveučilišta u Zagrebu - postojanost i mijene". Knjigu će predstaviti rektor dr. Aleksa Bjeliš, prorektor za razvoj, investicije i prostorno planiranje dr. Bojan Baletić i urednica monografije dr. Snješka Knežević (11 sati, aula Sveučilišta, Trg maršala Tita 14).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙