FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalmatinski HUP: Vladini modeli A, B i C nisu donijeli korist poduzetnicima

Autor: pgas
SPLIT, 4. studenog 2010. (Hina) - Vodstvo dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ocijenilo je danas da ni jedan od Vladinih modela pomoći gospodarstvu (A, B i C) nisu donijeli koristi poduzetnicima te je zatražilo kažnjavanje za to odgovornih.

"Nijedan od predloženih modela Vlade (A, B i C) nije donio nikakve koristi niti je zaživio jer predviđena sredstva poduzetnicima nisu dostupna po postavljenim kriterijima", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora dalmatinske podružnice HUP-a Hrvoje Marušić.

Ističe i kako je od predviđenih dvije milijarde kuna za model A, nakon šest mjeseci provedbe, na računu ostalo 1,3 milijarde kuna.

Da su ta sredstva bila ubačena u gospodarstvo, to bi spasilo više desetaka tisuća radnih mjesta, kaže Marušić.

"Poduzetnici žele zadržati sva postojeća radna mjesta, stoga bi Vlada trebala izravno ubaciti neiskorištena sredstva u gospodarstvo", više je puta ponovio Marušić.

Po njegovim riječima, za neuspjeh Vladinih modela nisu krivi poduzetnici niti njihovi programi već prestrogi kriteriji koje poduzetnici moraju ispuniti da bi dobili sredstva.

Marušić je iznio i podatak kako je u posljednje dvije godine, od početka recesije, samo na području Splita zatvoreno više od 800 obrta te ocijenio da poduzetništvo u tom gradu postaje "nemoguća misija".

Upozorio je i da je splitski ured HUP-a u zadnje vrijeme "bombardiran" pozivima svojih članova koji se žale na postupke, odnosno neujednačenost u provedbi carinskih propisa između različitih lokalnih carinskih i poreznih ispostava te da postoje primjeri gdje ti postupci u pitanje dovode i egzistenciju nekih tvrtki.

"Zakoni su strašni i kad se u te zakone, koji su isprepleteni između carinske i porezne uprave, upetljaju famozni naputci pojedinih carinskih uprava - onda ponovno postaje nemoguća misija raditi", kazao je Marušić.

Po njegovu tumačenju, posebice je pogođen nautički sektor i onemogućava se boravak stranih brodova na remontu u Hrvatskoj.

"Velika brodogradnja u Hrvatskoj je upropaštena nesposobnošću onih koji su njome upravljali, a mala se brodogradnja guši umjesto da je se potakne", kazao je.

(Hina) xpgas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙