FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjed HSP-a zbog dolaska Tadića u Vukovar

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Članovi HSP-a grada Zagreba danas su u podne ispred spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebačkom istoimenu središnjem trgu postavili 19 upaljenih bijelih lampiona u obliku slova V, u povodu 19 godina vukovarske tragedije i transparent "Isprika, a ne žaljenje", prosvjedujući na taj način zbog dolaska srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar.

To su u isto vrijeme članovi HSP-a učinili na svim središnjim trgovima hrvatskih gradova i županijskim središtima.

Marko Francišković je u ime zagrebačke organizacije HSP-a rekao, među ostalim, da je "ovo možda jedan od vrhunaca trajnog izdajničkog ponašanja u odnosu prema hrvatskoj državi, hrvatskim braniteljima i pogotovo našim poginulim suborcima". Rekao je kako se "nada i da je duboko uvjeren da se takve situacije više neće ponoviti, a ako se dogode, bit će organiziraniji, jači i odlučniji da se suprotstave ovim političkim klikama, ovom režimu HDZ-a i SDP-a koji su svi na istoj strategiji nestanka hrvatske države". Njegov govor okupljeni su pozdravili pljeskom.

Predsjednik zagrebačkog HSP-a Stjepan Šterc novinarima je izjavio da tim prosvjedom žele upozoriti javnost na opasnosti od dolaska predsjednika Tadića u Vukovar te da HSP traži ispriku, a ne žaljenje. Rekao je da prosvjeduju zbog dolaska Tadića u Vukovar, na Ovčaru i Paulin Dvor jer "smatraju da se time poništavaju sve vrijednosti koje su stvorene u ovoj zemlji, ne samo vezane uz rat nego uopće vrijednosti u društvu. Jer, Tadić se, kad dođe u Hrvatsku, jednostavno ponaša kao da dolazi u svoju zemlju, a naši političari hrle u njegov, gotovo bih rekao, zagrljaj, rekao je. Iza toga zapravo stoji i Europska unija koja promovira Tadića u regionalnog lidera, koja nam jasno poručuje - svi ćete vi zajedno ući u Europsku uniju, nezavisno od toga tko je spremniji, više ili manje", ustvrdio je.

"To mi ne možemo prihvatiti jer smatramo da se time lomi dostojanstvo svih nas i cjelokupnoga našeg društva. HSP drži da to nije apsolutno primjereno ni vremenu ni trenutku, pogotovo kad se radi o privatnom dolasku Tadića u Vukovar", rekao je Šterc i dodao da se na današnjem prosvjedu na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića okupilo 60 do 70 ljudi, dužnosnika HSP-a grada Zagreba.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙