FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Golem: vlada na razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga

Autor: trub
ZAGREB, 4. studenog 2010.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas izvješće o provedbi plana i strategije suzbijanja droga, a državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem opovrgnuo je nagađanja da vlada razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga.

Šime Lučin je u ime SDP-a pozdravio, kako je rekao, najave iz Ministarstva pravosuđa o mogućoj dekrimininalizaciji lakih droga, jer jedino ta mjera, uvjeren je, otvara prostor ozbiljnijem suzbijanju teških droga i narko tržišta uopće.

"Drago mi je da je vladajuća većina napokon shvatila da dekriminalizacija nije legalizacija", poručio je Lučin.

Upozorio je da je represivni aparat uglavnom okrenut prema posjedovanju droga, ne i 'dilanju', potvrda čega je, kaže, i podatak iz izvješća da se čak 71 posto svih kaznenih djela vezanih uz droge odnosi samo na posjedovanje.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem ispravio je Lučinov podatak, ističući da se spomenutih 71 posto odnosi samo na maloljetnike, dok je kod punoljetnih, istaknuo je, taj odnos posjedovanja i krijumčarenja droge puno drugačiji.

Opovrgnuo je i Lučinove navode da vlada razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga.

"Vlada RH, i ja kao dio vlade na razini državnog tajnika, nije pokrenula nikakve postupke za dekriminalizaciju bilo koje vrste droga. Ako želimo dati jasnu poruku da nešto nije prihvatljivo mladima, onda ne možemo govoriti o lakim i teškim drogama, jer u definiciji ovisnosti ne postoje lake i teške, postoje ovisnosti ili ovisnosti nema", poručio je Golem.

Saborski su klubovi u raspravi zabrinjavajućima ocijenili podatke po kojima je sve niža dob prvog konzumiranja opijata.

Neda Klarić je u ime HDZ-a alarmantnim ocijenila i podatak da od prvog uzimanja opijata pa do liječenja prođe šest do sedam godina, a taj je podatak, upozorava, konstantan već godinama.

Iz izvješća je vidljivo, dodala je, da su se sva ministarstva aktivno uključila u provedbu mjera iz strategije i plana, te naglasila važnost lokalne samouoprave u financiranju i uključivanju u provedbi programa borbe protiv droge.

Isto misli i Marijana Petir (HSS). "Potrebno je revidirati naše planove i strategije i veći naglasak staviti na prevenciju i edukaciju", poručila je.

Petir je također upozorila da se ovisnost kod mladih ne prepoznaje na vrijeme, ni od roditelja, ni u školama, ni od nadležnih tijela, pa prođe i do deset godina od prve konzumacije pa do liječenja.

Izuzetno zabrinjavajućima ocijenila je podatke da je prosječna dob prvog uzimanja marihuane 16 godina, heroina 20,3 godine, a te teške droge intravenoznim putem 21,2 godine.

Danica Hursa (HNS/HSU) smatra da je sustav suzbijanja droga zakazao, bez obzira na neke pozitivne pomake, a u prilog toj tvrdnji ističe da je na liječenje od ovisnosti zaprimljeno čak 13 osoba mlađih od 14 godina.

Da su u prevenciji posebno zakazali roditelji vidi u istraživanju po kojemu čak 80 posto roditelja ne zna od čega je sastavljen 'joint' ili kako izgleda tableta 'ectasya'.

Damir Kajin (IDS) opetovano je pozvao na učestala testiranja na droge u školama, na fakultetima, na svim sistematskim pregledima, pri zapošljavanju i vozačkim ispitima. "To košta, ali to bi u ovom trenutku bila jedna od najisplativijih investicija u Hrvatskoj", rekao je.

Tom se prijedlogu usprotivio Šime Lučin (SDP). "Obvezno testiranje jedna je od najrepresivnijih mjera i pokazatelj kako smo bespomoćno društvo i država da se uhvatimo u koštac s problemom droge", ocijenio je.

(Hina) xtr/xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙