FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 4. studenoga 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

TOKIO - Japanska podružnica američkog lanca restorana brze prehrane Domino's Pizza oglasila je da traži osobu za jednosatni honorarni posao uz plaću od 2,5 milijuna jena (oko 160 tisuća kuna). Jedini uvjet koji treba zadovoljiti u prijavi jest punoljetnost. Za posao se ne traži nikakvo iskustvo niti obrazovanje. Oglas je objavljen u sklopu kampanje kojom Domino's Pizza slavi 25. godišnjicu početka poslovanja u Japanu. Opis radnog mjesta Domino's Pizza zasad drži u tajnosti. Pojedinosti o "poslu iz snova" kompanija će objaviti 10. studenoga. Prosječna satnica honorarnih radnika u Japanu inače iznosi oko tisuću jena (60 kuna).

BERLIN - Sedamdeset stanovnika jednog sela na njemačkom sjeveru tražilo je od najvećeg svjetskog internetskog pretraživača Googlea da njihovo selo izostavi iz svoje usluge StreetView. Parum je selo koje neće postojati na Googleu, rekao je umirovljeni nastavnik koji je potaknuo pobunu. On je tražio od federalnog dužnosnika zaštite privatnih podataka Petera Schaara da prenese Googleu jednoglasni zahtjev stanovnika Paruma da izostavi tih 25 kuća seoceta usred polja i daleko od prometnica iz svog programa. Google je u utorak predstavio ublaženu verziju svog programa StreetView u Njemačkoj koji za sada omogućuje pogled na nekoliko važnih zdanja poput ministarstva pravosuđa u Berlinu, mosta Koehlbrand u Hamburgu i Allianz Arene gdje igra Bayern Muenchen. Googleov StreetView je izazvao žive rasprave u Njemačkoj, državi posebno osjetljivoj na poštivanje prava pojedinaca. Nešto više od 244.000 njemačkih kućanstava već je tražilo od američke tvrtke da zamagli njihove kuće. Njemačka je jedina zemlja kojoj je Google ponudio tu mogućnost. Za razliku od sela Parum, bavarsko selo Oberstaufen je dočekalo ekipu Googlea s kolačima i već ga se može vidjeti na mreži. Kada zamagle sve kuće onih koji su to željeli, StreetView u Njemačkoj bit će pokrenut za nekoliko tjedana, dodala je kompanija.

MADRID - Ni mjesec dana otkako je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Mario Vargas Llosa u srijedu je objavio novi roman "El Sueno del Celta" ("Keltski san"). Roman na 454 stranice objavio je španjolski izdavač Alfaguara, a u prodaji je prva naklada od pola milijuna primjeraka. "Keltski san" temelji se na životu Rogera Casementa (1864. - 1916.), britanskoga konzula u Belgijskome Kongu početkom 20. stoljeća. Casement je putovao niz rijeku Kongo s piscem Josephom Conradom i bio je jedan od prvih Europljana koji je osudio nepravdu kolonijalizma u toj afričkoj zemlji koju je belgijski kralj Leopold II. smatrao privatnim vlasništvom.

Casement je skrenuo pozornost svijeta i na iskorištavanje radnika koji su proizvodili gumu u Amazoniji. Najprije su mu Britanci dali titulu plemića, a zatim su ga pogubili jer je pomagao u naoružavanju irskih nacionalista. Casement je bio 'fascinantna' i 'vizionarska' figura, 'napola junak, napola normalan čovjek', rekao je Vargas Llosa na predstavljanju svojeg romana u Madridu. Nobelovac je još rekao kako je u djelu poštovao temeljne povijesne činjenice o Casementu, ali mnogo toga je i izmislio. "Lažem samo kad pišem romane", rekao je peruanski pisac. "Smrt će me zateći s perom u ruci", rekao je taj 74-godišnjak sa španjolskim i peruanskim državljanstvom dodajući kako žudi za tim da nastavi "s vrhunskim zadovoljstvom" pisanja pošto mu je osvajanje Nobelove nagrade za književnost donekle omelo dnevni ritam.

COLOMBO - Jedan sudac u Šri Lanki u srijedu je dobio otkaz jer je proglašen krivim za pucanje službenim oružjem u karaoke-klubu. Anura Seneviratne u vrijeme incidenta bio je okružni sudac na jugu zemlje, a pucao je u rujnu, u svađi oko računa, objavio je predstavnik suda. U pucnjavi nitko nije ozlijeđen, ali klub je oštećen. Istraga je pokazala da je sudac u vrijeme toga incidenta bio pod utjecajem alkohola.

NEW DELHI - Planetarna popularnost fikcijskog čarobnjaka Harryja Pottera potaknula je nezakonitu trgovinu sovama i ugrozila njihovu populaciju u Indiji, upozorio je ministar za okoliš Jairam Ramesh, a na porast ilegalne trgvoine sova upozorila je u zasebnu izvješću i skupina za očuvanje okoliša. "Čudna fascinacija" sovama zahvatila je bogatije slojeve Indije koji djeci daruju sove po uzoru na Hedwigu, sovu-pismonošu književnog i filmskog lika Pottera, prenijela je u srijedu novinska agencija IANS. Bizaran zahtjev zaprimio je i ornitolog Abrar Ahmed koji se iskreno zaprepastio kada ga je supruga njegova prijatelja zamolila da nabavi sovu bijele boje za tematsku rođendansku proslavu njezina sina. Ipak skupine priznaju da sva krivnja za istrebljenje sova ne leži na Potteru jer ljudi sove ritualno žrtvu u kultu crne magije i medicinske svrhe. Za Diwali, hinudski festival svjetla koji počinje u petak raste prodaja sova jer se smatra da njihov sveti pogled ("darshan") i njihovo žrtvovanje donosi obilje domaćinstvu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙