FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: stopa nezaposlenosti ponovno raste

Autor: neba
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Nakon neprestanog pada od travnja, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj ponovno ulazi u uzlaznu putanju, s obzirom da je središnji dio turističke sezone prošao, pa se procjenjuje da je u rujnu porasla sa 16,4 na 16,7 posto.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o stopi nezaposlenosti u rujnu, koja će biti veća nego u kolovozu, s obzirom da je u rujnu, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla ostalo oko 6.170 osoba.

Prema podacima HZZ-a, u rujnu je ukupan broj nezaposlenih dosegnuo 289.503 osobe, što je 2,2 posto više nego u kolovozu.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u rujnu stopa nezaposlenosti porasla sa 16,4 posto, koliko je iznosila u kolovozu, na 16,7 posto.

Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do rasta stope nezaposlenosti na 16,9 posto.

"Budući da je središnji dio turističke sezone prošao, a najveći utjecaj na pad nezaposlenosti imalo je zapošljavanje upravo u turističkom sektoru, u idućim mjesecima, odnosno već s rujanskim podacima očekujemo nešto jači rast nezaposlenosti. Rast broja nezaposlenih osoba, uz pad aktivnog stanovništva (radne snage), naposljetku će rezultirati i rastom stope nezaposlenosti. Ovakva kretanja na tržištu rada uobičajena su za postsezonu, odnosno jesenke mjesece", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U ožujku ove godine stopa nezaposlenosti dosegnula je 18,4 posto, najvišu razinu u četiri godine, no od tada neprestano pada, zahvaljujući ponajviše sezonskom zapošljavanju.

No, već je u kolovozu trend njezina pada zaustavljen na 16,4 posto, s obzirom da je u tom mjesecu broj nezaposlenih porastao za otprilike 500 osoba u odnosu na srpanj.

U kolovozu je prekinut i trend rasta zaposlenosti. Prema podacima DZS-a, u kolovozu je broj zaposlenih pao za otprilike 3.250 osoba, ili 0,2 posto, u odnosu na srpanj, na ukupno 1,440 milijuna.

"U rujnu očekujemo daljnje smanjenje broja zaposlenih. Osim uobičajenih sezonskih utjecaja, na smanjenje broja radnih mjesta ukazuje i velik broj tvrtki u financijskim problemima te intenziviranje procesa restrukturiranja u domaćem gospodarstvu", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙