FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Westerwelle na susretu s Lukašenkom zatražio slobodne izbore

Autor: akoz
MINSK/VILNIUS, 2. studenog 2010. (Hina/Dpa) - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u utorak se u Minsku sastao s autoritarnim bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku i zatražio da dolazeći predsjednički izbori budu slobodni i pošteni.

Westerwelle, koji je u posjetu Minsku s poljskim ministrom vanjskih poslova Radoslawom Sikorskim, rekao je da daljnji napredak u odnosima Minska i Europske unije ovisi demokratskim reformama u Bjelorusiji.

"S naše točke gledanja, predsjednički izbori bit će test vaše predanosti demokraciji", rekao je Westerwelle Lukašenku.

Lukašenko, kojeg organizacije za zaštitu ljudskih prava često nazivaju "posljednjim europskim diktatorom", nada se svom reizboru 19. prosinca.

Bjeloruski čelnik je odgovorio da će glasovanje 19. prosinca biti demokratično a potom njemačkom ministru rekao da "može i sam prebrojati glasove ako želi".

Westerwelle, koji je prvi njemački ministar vanjskih poslova u posljednjih 15 godina koji je posjetio Bjelorusiju, također je pozvao da ponajprije svi oporbeni kandidati imaju pristup državnim medijima.

I Westerwelle i Sikorski bi se trebali sastati s drugim predsjedničkim kandidatima i istaknutim ličnostima iz oporbe.

Sikorski je na letu za Minsk rekao da njegov posjet šalje poruku da je Bjelorusija europska zemlja te da se u njoj stoga moraju primjenjivati europski standardi demokracije, zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Pošteni izbori mogli bi voditi "tomu da se EU velikodušno otvori", rekao je Sikorski, po poljskoj novinskoj agenciji PAP. U suprotnom bi stvari ostale kao i dosad.

Lukašenko je na vlasti od 1994. a na posljednjim je izborima 2006. osvojio 83 posto glasova.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙