FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: važno je Hrvatska bude stabilna, demokratska zemlja

Autor: vlar
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras kako ga nije iznenadilo iskazivanje povjerenja Vladi u Hrvatskom saboru, ali i kako je važno da se Hrvatska prikaže kao stabilna, demokratska zemlja u kojoj nije važno hoće li parlamentarni izbori biti redovni ili izvanredni.

Predsjednik Josipović je večeras, gostujući u u Dnevniku plus HTV-a, vezano uz mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, rekao kako je parlamentarna situacija pokazala da Vlada ima podršku te da od te činjenice treba dalje polaziti. Sada se kalkulira sa stanjem u proračunu, rekao je Josipović, koji ističe da pitanje parlamentarnih izbora ne bi smjelo biti presudno za Hrvatsku.

Važnije je, smatra, da se Hrvatska svom biračkom tijelu i Europi prikaže kao stabilna demokratska zemlja u kojoj su izbori, pa makar i izvanredni, jedna normalna stvar.

Važno je isticati nacionalni konsenzus oko Unije i da su svi predani reformama, ocijenio je predsjednik.

Rekao je i kako je dobio velik broj pisama i poruka građana, nezadovoljnih stilom kojim se vodila saborska rasprava te uvredama koje su izlazile konteksta konkretnih problema.

"Čule su se vrlo teške optužbe s jedne i druge strane", ocijenio je Josipović. Ističe i kako potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nije mislio ozbiljno kada je u saborskoj raspravi spominjao mogućnost ukidanja SDP-a te da mu je objasnio da su te izjave bile reakcija na provokaciju. "Na proceduru ukidanja ne smije se ni pomišljati bez jasnog kriterija", rekao je ocijenivši kako tenzije treba spustiti i političku borbu voditi oko konkretnih problema reforme. S obzirom na razmjere krize, potrebno je fokusiranje na rješavanje problema, a teške riječi, koje nisu povezane s reformama, na neki način treba stišati, istaknuo je.

Dodao je i kako je krajnje vrijeme da se prepucavanja stišaju. Antagonizam među strankama je velik, ali mislim da postoji nacionalni konsenzus oko ulaska u EU, ističe predsjednik.

Na upit o obnovi hrvatskog zrakoplovstva, rekao je kako bi volio da Hrvatska ostane gospodar svoga neba te da se odabere ono rješenje koje će omogućiti kontinuitet školovanja pilota.

(Hina) xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙