FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodatnim prebrojavanjem glasova u BiH nisu otkrivene veće nepravilnosti

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. listopada 2010. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je u ponedjeljak kako dodatnim prebrojavanjem glasačkih listića s izbora održanih 3. listopada nisu otkrivene veće nepravilnosti niti je u usporedbi s prije objavljenim rezultatima bilo ikakvih promjena u poretku kandidata i političkih stranaka koje su se natjecale za mjesta u Predsjedništvu BiH, državnom i entitetskim parlamentima te u skupštinama županija u Federaciji BiH.

"Na temelju izvješća koja smo dobili iz glavnog središta za brojanje nakon ponovnog brojanja glasačkih listića nema bitnih razlika u odnosu na već utvrđene izborne rezultate", izjavila je u Sarajevu glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

SIP je prošlog tjedna, zbog prigovora na regularnost glasovanja, izdao jedanaest naloga za ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića s oko dvije i pol tisuće biračkih mjesta uključujući i nevažeće listiće za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Rezultat je to činjenice da je kandidat vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović s manje od deset tisuća glasova prednosti pobijedio oporbenog kandidata Mladena Ivanića iz Partije demokratskog progresa (PDP). Istodobno je utvrđeno kako je više od 66 tisuća glasačkih listića bilo nevažećih što je PDP navelo na sumnju kako je riječ o pokušaju izborne krađe.

U PDP-u su i dalje nezadovoljni jer su brojani samo nevažeći glasački listići te tvrde kako je SIP samo formalno reagirao na ozbiljne prigovore izbjegavši pri tom ozbiljniju provjeru svih prijepornih glasačkih listića.

Pirić je u ponedjeljak pojasnila kako je nakon dodatnog prebrojavanja bilo tek manjih odstupanja u broju glasova za kandidata iz istih stranaka što ni na koji način ne utječe na konačni ishod glasovanja.

"SIP će posebnom odlukom korigirati utvrđene izborne rezultate", kazala je Pirić.

SIP je dužan objaviti potvrđene izborne rezultate u razdoblju od trideset dana od datuma kada su izbori održani, nakon čega može slijediti uspostava Predsjedništva BiH te parlamenata na svim razinama u novim četverogodišnjim sazivima.

Političke stranke počele su pregovore o mogućim koalicijama, no oni se uglavnom vode iza zatvorenih vrata i za sada još nema naznaka o mogućem sastavu izvršne vlasti na razini BiH i Federacije BiH. Izvjesno je tek kako će SNSD Milorada Dodika, koji je izabran za novog predsjednika Republike Srpske, nastaviti činiti okosnicu nove vlade tog entiteta uz potporu dvije manje političke stranke.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙