FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marić o gospodarskim smjernicama na konferenciji Zagrebačke burze

Autor: scvi
ŠIBENIK, 29. listopada 2010. (Hina) - U 2011. godine očekujemo stopu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) od 1,5 posto, a do 2013. ubrzanje gospodarskog rasta na 2,5 posto, istaknuo je danas državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić na otvaranju 20. godišnje konferencije Zagrebačke burze u Šibeniku.

"Ove godine procjenjujemo pad BDP-a od 1,6 posto, no pred nama je svjetlije razdoblje. Ipak, sigurno je da nas stope rasta od 2,5 do 3 posto ne bi trebale zadovoljiti, već moramo poduzimati korake za razvoj konkurentnosti i potencijala domaćeg gospodarstva", zaključio je Marić.

Smjernice ekonomske i fiskalne politike za iduće tri godine putokaz su za sastavljanje proračuna za iduću godinu, čiji će prijedlog Vlada izraditi u iduća dva do tri tjedna, najavio je Marić.

"U tome razdoblju nastavit ćemo fiskalnu konsolidaciju i svođenje fiskalnog deficita u održive okvire. No, uz pretpostavku rasta od 1,5 posto, iduće godine ne možemo očekivati značajnije smanjivanje deficita državnog proračuna. To će uslijediti 2012. godine, kao i 2013. kada projiciramo da će se deficit spustiti ponovno ispod razina od 2 posto BDP-a", napomenuo je.

U vezi upravljanja javnim dugom Vladina strategija u 2011. bit će slična ovogodišnjoj. Prema Marićevim riječima, plasman novih obveznica planira se u omjeru 60 posto na inozemnim tržištima, a 40 posto na domaćem. Također, nastavit će se raditi na popravljanju ročne strukture javnog duga.

U sklopu toga trezorske zapise koji dospijevaju krajem studenoga planiramo 'pretvoriti' u dugoročnije obveznice, najavio je Marić.

Ukupne obveze i potrebe za financiranjem u idućoj godini bit će nešto skromnije nego ove godine, te će iznositi 30 milijardi kuna, 8 milijardi manje nego ove godine, naveo je Marić.

Iduća godina bit će i nešto lakša po pitanju otplate inozemnih zaduženja, jer jedino na naplatu stiže u ožujku 750 milijuna eura duga.

"U srednjoročnom razdoblju imat ćemo tako svojevrstan predah što se tiče otplate inozemnih zaduženja. U razdoblju od 2012. do 2013. godine dospijevaju jedino domaća izdanja, a tu ćemo vjerujem vrlo blisko surađivati s financijskom industrijom kako bi ostvarili kvalitetnu krivulju prinosa", istaknuo je Marić.

U nastavku godišnje konferencije Zagrebačka burza dodijelila je nagrade investicijskim društvima za najveće promete ostvarene na Zagrebačkoj burzi u 2009. godini.

Prva nagrada za najveći dionički promet u prošloj godini pripala je Erste vrijednosnim papirima, druga Privrednoj banci Zagreb, a treća Hita vrijednosnicama.

Za najveći promet ostvaren obveznicama u prošloj godini nagrađen je Interkaptial vrijednosni papiri, a za najbolji ukupni promet na burzi Erste vrijednosni papiri.

Po prvi put, u suradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze, dodijeljena je i nagrada kompanijama s najboljim odnosima s investitorima u prošloj godini. Prva nagrada pripala je HT-u, druga Ericssonu Nikoli Tesli, a treća Atlantic grupi.

(Hina) xsbo yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙