FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi i žustra raprava u Njemačkoj pred glasovanje o nuklearnim elektranama

Autor: akoz
BERLIN, 28. listopada 2010. (Hina/Dpa) - U njemačkom parlamentu u četvrtak je izbila žustra rasprava uoči glasovanja o nepopularnom vladinu planu o produženju vijeka korištenja nuklearnih elektrana u Njemačkoj.

Aktivisti i regionalni distributeri energije pokrenuli su prosvjede protiv prijedloga koalicije desnog centra kancelarke Angele Merkel.

Vlada planira produžiti vijek korištenja 17 njemačkih nuklearnih elektrana u prosjeku za 12 godina i poništiti uredbu prethodne vlade po kojoj bi Njemačka do 2022. prestala proizvoditi nuklearnu energiju.

Oporbena Zelena stranka je optužila vladajuću koaliciju da postupa protuustavno požurujući prihvaćanje zakona u parlamentu. Njihov zahtjev za odgodu glasovanja je, međutim, odbijen.

Aktivisti organizacije Greenpeace su se u međuvremenu popeli na sjedište Demokršćanske stranke Angele Merkel i s krova izvijesili transparent na kojem tu stranku optužuju za klijentelizam u korist proizvođača nuklearne energije. Stotine prosvjednika su također u Berlinu napravile ljudski lanac oko zgrade Reichstaga, sjedišta parlamenta.

Odvojeno do tih prosvjeda je 50 lokalnih distributera energije pokrenulo kampanju protiv vladinih planova zbog kojih bi lokalna ulaganja mogla pasti i za šest milijardi eura, po ministru ekonomije savezne države Tiringije Matthiasu Machnigu.

U izvješćima koje su naručili Zeleni također je utvrđeno da vladin prijedlog ne razlaže dovoljno mjere za poboljšanje sigurnosti nuklearnih reaktora.

Angela Merkel planira donijeti zakon bez konzulatacija s gornjim domom parlamenta koji predstavlja 16 njemačkih saveznih država u kojem njena koalicija više nema većinu, što oporbene stranke pravno osporavaju.

(Hina) xakoz ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙