FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud otkazao pripremno ročište za Nevenku Jurak

Autor: amat
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Na Ustavnom sudu danas se neće održati pripremno ročište na kojem se trebala razmatrati žalba vlasnice tvrtke "Fimi media" Nevenke Jurak na odluku zagrebačkog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora.

Njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da su ga s Ustavnog suda obavijestili kako imaju sve potrebne dokumente za odlučivanje o ustavnoj tužbi Nevenke Jurak te da zbog toga nema potrebe za pripremnim ročištem.

Nevenku Jurak USKOK sumnjiči da je poslovanjem s državnim poduzećima nezakonito zaradila oko 16,5 milijuna kuna. U istražnom zatvoru u Remetincu nalazi se od početka kolovoza, a sredinom rujna produljen joj je istražni zatvor za još dva mjeseca.

U ustavnoj tužbi stoji da su joj odlukom o zadržavanju "iza rešetaka" povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

Vilajtović kaže da nema informacije kada će Ustavni sud donijeti odluku u vezi s njegovom klijenticom, no to bi svakako trebalo biti do 9. studenoga, kada joj istječe istražni zatvor.

Nakon podnošenja ustavne tužbe u medijima se počelo nagađati da Nevenka Jurak ipak želi progovoriti o izvlačenju novca iz državnih tvrtki i ministarstava, iako je nakon uhićenja odbacivala optužbe da se sa suradnicima udružila zbog naplate fiktivnih računa.

Njezin odvjetnik Ivo Farčić odbacio je nagađanja da za uzvrat želi uvjetnu kaznu, ali i kazao da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom.

Tim više što su u aferi "Fimi media" pred USKOK-ovim istražiteljima progovorili bivši direktor HEP-a Ivan Mravak i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima, nakon čega je pušten iz pritvora.

Samo dan kasnije, 30. rujna, u Remetinec je ušao i bivši šef carine te rizničar HDZ-a Mladen Barišić kojega su svjedoci, kako se neslužbeno doznaje, označili glavnim krivcem u aferi "Fimi media". Svjedoci su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je s Barišićem bio na sastanku u Vladi, gdje je čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s tvrtkom "Fimi media".

Pred USKOK-ovim istražiteljima uskoro bi se trebao pojaviti i Barišić kojega se tereti da je preko tvrtke svoje prijateljice Nevenke Jurak iz javnih poduzeća i ministarstava izvukao više od 40 milijuna kuna, od čega je dio završio i u stranačkoj kasi HDZ-a.

Njegovi odvjetnici odbacili su medijske tvrdnje da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙