FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradsko suđenje za ubojstvo Pukanića: Matanić nastavio svjedočenje videovezom

Autor: ssai
BEOGRAD, 14. listopada 2010. (Hina) - Robert Matanić, prvooptuženi u Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, u četvrtak je, u svojstvu svjedoka, nastavio davati iskaz na suđenju beogradskom dijelu skupine optužene za isti zločin.

Njegovo saslušanje videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, započeto u utorak, bit će nastavljeno i u petak.

Odgovarajući na pitanja sudskog vijeća, Matanić je kazao kako smatra da se ubojstvo Pukanića i Franjića nije dogodilo slučajno na način na koji je to učinjeno, te da to ima veze s vlastima u Zagrebu i osobama u Pukanićevu listu.

"Ja bih to istjerao na čistac da me nisu onako uhitili", kazao je, objašnjavajući da je među svojim poznanicima i kontaktima kanio provesti vlastitu istragu o tome i da je od početka bio spreman surađivati s istražnim organima.

Matanić je rekao kako je USKOK od njega tražio da navede barem jednog od ubojica, obećavajući mu status svjedoka suradnika te da će, pristane li svjedočiti protiv Sretena Jocića, to maksimalno ubrzati rješavanje njegove (Matanićeve) pozicije.

Dodao je kako je njegov odvjetnik Zvonimir Zebec, prije nego su došli istražitelji iz Srbije na ispitivanje, od njega tražio da tereti Jocića, te da su nepunih sat vremena prije nego je počeo davati iskaz 22.prosinca 2008., kod njega došli Zebec i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan kako bi s njime potvrdili dogovor o iskazu.

Prije sudskog vijeća Matanića su ispitivali branitelji optuženih, a potom i optuženi Sreten Jocić, koji je svojim pitanjima i konstatacijama ponovno pokušao u vezu sa zločinom dovesti hrvatskog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, što je također učinio i na početku suđenja u travnju, izjašnjavajući se o optužnici.

Ispitivanje Matanića pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu započelo je u utorak i bit će nastavljeno u petak, a nakon njega u planu je ispitivanje Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića.

Beogradski dio skupine, kojem je suđenje počelo 20. travnja, čine Sreten Jocić, poznat kao "Joca Amsterdam", Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, kojima se na teret stavlja da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Tereti ih se da su potom, kad je Pukanić s Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙