FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović uručio odličja 139-orici darivatelja krvi

Autor: tmar
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović uručio je danas odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 139-orici darivatelja krvi koji su krv darovali 100 ili 75 puta, pri ečmu je istaknuo kako su oni pravi moralni uzor u vremenu u kojemu je Hrvatska na prekretnici.

"Svojim činom ne samo da ste spasili mnoge ljude, već ste time dali moralni i ljudski primjer i u vrijeme kada je Hrvatska na prekretnici činite stvarni uzor", rekao je Josipović darivateljima krvi, među kojima je bilo 130 muškaraca koji su krv darovali 100 puta i devet žena koje su to učinile 75 puta.

"Hrvatska je zemlja s ozbiljnim problemima, a posebno su nepravde činjene malom čovjeku, i zato vam hvala na vašemu plemenitom činu", istaknuo je predsjednik, koji je darivatelje odlikovao u povodu Dana darivanja krvi 25. listopada.

U ime odlikovanih na odličjima je zahvalio Josip Belošević iz Krapine, najuspješnijega grada prošle godine u prikupljanju krvi s 10,35 prikupljenih doza krvi na 100 stanovnika.

Predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Josip Jelić naglasio je da davalaštvo u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih djelatnosti, ima najveći trend rasta jer broj darivatelja svake godine naraste za novih 20.000.

HCK je 2009. godine, putem svojih 110 organizacija, prikupio ukupno 144.726 doza krvi, a zajedno s transfuzijskim službama 177.064 doza, pa se u Hrvatskoj trenutačno prikupe četiri doze krvi na 100 stanovnika.

Uz Krapinu kao najuspješnije društvo Crvenog križa, lani je najviše krvi prikupljeno u Topuskom (9,91 doza na 100 stanovnika), Čabru (9,12), Našicama (8,40) i Kutini (8,31). Među darivateljima je 84 posto muškaraca, koji krv mogu darovati četiri puta na godinu, i 16 posto žena, koje to mogu učiniti tri puta na godinu. Godine 2009. zabilježeno je osam posto novih darivatelja.

Hrvatske bolnice za normalno odvijanje operativnih programa trebaju na dan između 550 i 600 doza krvi, koje se prikupe zahvaljujući odzivu darivatelja na akcije prikupljanja krvi te onima koji samoinicijativno dolaze u transfuzijske jedinice i darujući krv spašavaju ljudske živote.

Inače, prva akcija darivanja skrbi provedena je na današnji dan 1953. godine i otada spada u redovitu aktivnost HCK.

(Hina) xmt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙