FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski premijer želi veća ulaganja u razvoj

Autor: gvla
LONDON, 25. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Britanski premijer David Cameron pozvao je u ponedjeljak kompanije da usmjere veći dio dobiti u razvoj, obećavši da će vlada nastojati uvjeriti banke da povećaju kreditne plasmane malim poduzećima kako bi se potaknulo zapošljavanje nakon najavljenih oštrih rezova javne potrošnje.

U govoru poslovnim čelnicima u Londonu Cameron je pokušao preusmjeriti žarište rasprave o gospodarstvu na pitanje rasta, nakon što je njegova vlada prošli tjedan najavila smanjenja potrošnje koja bi po mišljenju nekih analitičara mogla do 2014./15. izbrisati gotovo milijun radnih mjesta u privatnom i javnom sektoru.

„Stanje u bilancama britanskih kompanija popravlja se, s obzirom da pokazuju relativno snažnu dobit“, kazao je Cameron na godišnjoj konferenciji Udruženja britanske industrije (CIB). „Želimo li da rast ponovno bude snažan, ta se dobit mora pretočiti u produktivna ulaganja“.

Vladini planovi štednje pridonijeli su padu troškova dugoročnog zaduživanja na rekordno niske razine i trebali bi kompanijama uliti sigurnost potrebnu za ulaganja, tvrdi britansi premijer.

London želi potaknuti privatni i javni sektor na 200 milijardi funti vrijedna ulaganja u infrastrukturu radi poticanja rasta. Tako je već odobreno 40 milijardi funti proračunskih sredstava za projekte na području transporta, energije i komunikacija. U vladi se nadaju da će privatni sektor uložiti četvrtostruko više.

„Moramo poduprijeti i buduće poslovne prvake, ne samo postojeće“, izjavio je Cameron na konferenciji.

„To podrazumijeva otvaranje pristupa izvorima financiranja, stvaranje poticajnog okruženja za ulaganja u inovativne propulzivne tvrtke, poticanje banaka da ponovno počnu kreditirati mala poduzeća, te inzistiranje da se daleko veći dio proračuna za nabavu ulaže u mala i srednja poduzeća“, kazao je Cameron.

Premijer je također najavio da će vlada u sljedeće četiri godine uložiti 200 milijuna funti u istraživanje novih tehnologija, na čemu bi trebala surađivati sveučilišta i tvrtke.

Njegova koalicijska vlada prošli je tjedan u sklopu nastojanja da smanji rekordni proračunski manjak na predstavile mjere kresanja potrošnje za 81 milijardu funti u razdoblju od četiri godine.

Vodeća svjetska revizorska kompanija PricewaterhouseCoopers prošli je tjedan procijenila da će zbog najavljenih smanjenja državne potrošnje do 2014./15. u britanskom privatnom i javnom sektoru biti izgubljeno 943.000 radnih mjesta, ili ukupno 3,4 posto.

Oporbeni političari i neki ekonomisti upozorili su da će takve mjere pogurnuti Britaniju ponovno u recesiju, ukazujući na učestale znakove usporavanja rasta nakon snažnog oporavka početkom godine.

Očekuje se da će najnoviji podaci o gospodarskom rastu Britanije u utorak pokazati značajno usporavanje u trećem tromjesečju, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙