FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: seljaci se susreli s ministrom Čobankovićem

Autor: zdra
VUKOVAR, 25. listopada 2010. (Hina) -

Sindikat hrvatskih seljaka, nakon današnjeg sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, najavio je prosvjede ako se ministar do kraja tjedna ne očituje o njihovim traženjima, dok je Čobanković izjavio kako je uvjeren da prosvjeda seljaka neće biti.

Nakon sastanka s ministrom Čobankovićem u Vukovaru, predsjednik novoosnovanog Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac na konferenciji za novinare tog sindikata ustvrdio je da do danas nije ispunjen najveći dio zahtjeva hrvatskih seljaka, koje je Vlada u proteklih godinu dana obećala ispuniti, što seljake stavlja u nezavidan i težak materijalni položaj.

"Oko isplate poticaja za jesensku sjetvu bilo je dogovorena isplata 40 posto u vaučerima, a 60 posto u novcu da bi država na svoju ruku taj odnos promjenila te u novcu isplatila 40 posto, a za preostalih 60 posto ponudila vaučer", kazao je Pokrovac navodeći kako sindikat zahtijeva da se omogući seljacima da vaučer mogu mijenjati u bankama za potreban im novac.

Kazao je i kako je od ljetos pričinjenih elementanih šteta prošlo oko pet mjeseci, a štete još uvijek nisu isplaćene. Postoje doduše naznake da bi štete mogle biti isplaćene do kraja godine što seljacima nije prihvatljivo je mnogi već sada, kako je kazao, nemaju od čega živjeti.

Pokrovac je također zamjerio premijerki Jadranki Kosor da ih je, kako je rekao, "izigrala obećanjem danim u lipnju kako će se do 20. srpnja negdje u Slavoniji susresti s seljacima".

Rečeno je i kako na snagu još uvijek nije stupio ljetos donešen pravilnik o novim standardima za pšenicu koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

"Dali smo ministru Čobankoviću rok do kraja tjedna da se očituje o našim zamjerkama i traženjima, a ukoliko to ne učini idemo u prosvjede jer nam druge nema", kazao je Pokrovac najavivši za sutra novu konferenciju za novinare na kojoj će podrobnije izvijestiti o zahtjevima Sindikata hrvatskih seljaka.

Ministar Petar Čobanković nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, kratko je izjavio kako je uvjeren da prosvjeda seljaka neće biti te kako nema ništa protiv želje Sindikata hrvatskih seljaka da aktivno sudjeluju u kreiranju poljoprivredne politike u Hrvatskoj.

O isplati poticaja u omjeru 40:60 rekao je "mi smo taj dio odradili i više ne možemo mijenjati". "Preuzeo sam obvezu da ću potpisati ankes ugovora s bankama kako bi im oni poljoprivrednici koji su zainteresirani mogli poslati potraživanja", rekao je Čobanković.

(Hina) xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙