FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv pripajanja Zavoda za sjemenarstvo centru za poljoprivredu

Autor: ibob
ZAGREB, 22. listopada 2010.(Hina) - Sabor je jutros nastavio raspravu o zakonskim prijedlozima kojima se ukidaju ili spajaju državne agencije, zavodi i druga tijela javne uprave, a vladajući su poduprli pripajanje Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo Centru za poljoprivredu, hranu i selo, čemu se oporba protivi, jer smatra da je riječ o dodatnoj centralizaciji i stvaranju "paralelnog mini-ministarstva poljoprivrede".

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković uvodno je objasnio da je riječ o izmjenama Zakona o osnivanju Centra za poljoporivredu, hranu i selo, kao jednoj od mjera u sklopu racionalizacije javne uprave, koja bi trebala osigurati učinkovitiju i jeftiniju upravu.

Izvijestio je da će Centar preuzeti prostor, opremu, zaposlene i financijska sredstva Zavoda.

Predložene izmjene pozdravili su Krešo Filipović (HDZ) i Marijana Petir (HSS), koji su uvjereni da će dosljednost u provedbi vladinih mjera gospodarskog oporavka pridonijeti oživljavanju gospodarstva.

Petir je kazala i da je pripajanje Zavoda Centru u skladu s rješenjima u zemljama EU.

Dragutin Bodakoš (SDP) zatražio je, međutim, da se o prijedlogu provede i drugo čitanje, jer smatra da uspješnu i kvalitetnu instituciju kakva je Zavod ne bi trebalo pripajati manje uspješnom Centru, bez pokazatelja o rezultatima Centra, osnovanog tek 2009.

Smatra i da rukovođenje sjemenarstvom ne bi trebalo iz Osijeka premještati u Zagreb, a s tim je suglasan i Boro Grubišić (HDSSB), koji drži da bi vlada trebala ići "obrnutom logikom" i sjedište Centra za poljoprivredu premjestiti u Osijek.

"Spominje se decentralizacija i regionalizacija, a ovo što vlada predlaže očit je primjer da se radi obrnuto", rekao je Grubišić.

Naglasio je da Zavod za sjemenarstvo posluje pozitivno te da su subvencije koje dobiva iz proračuna manje od onoga što uplati u proračun kroz PDV.

"Zavod u Osijeku može samostalno poslovati bez državne potpore, on je koka koja nosi zlatna jaja, a sad nekom treba da se sve to skupa prelije u Centar za poljoprivredu, selo i hranu koji je formiran lani, deset godina nakon Zavoda, i koji zapošljava 137 djelatnika pa će s 50 djelatnika Zavoda biti preglomazno tijelo, gotovo paralelno ministarstvo", rekao je Grubišić.

Na dualizam upravljanja u poljoprivredi upozorila je i Danica Hursa (HNS), kojoj je nejasno koji su kriteriji racionalizacije uprave o kojoj govori vlada. "Gdje su pokazatelji koji govore o uštedi i zašto se gasi Zavod", upitala je Hursa, koja je uvjerena da se preuzimanjem ljudi i poslova Zavoda u Centar za poljoprivredu "stvara paralelno mini-ministarstvo poljoprivrede".

(Hina) xibob/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙