FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: 80. obljetnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Autor: zjur
SPLIT, 21. listopada 2010. (Hina) - U Splitu je danas u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika obilježena 80. obljetnica djelovanja i istraživačkog rada Instituta za oceanografiju i ribarstvo, najstarijeg istraživačkog instituta u Hrvatskoj.

Današnja djelatnost toga instituta obuhvaća sva područja istraživanja mora - od prirodoslovnih, preko biotehničkih znanosti, pa sve do stručnog rada koji je podloga za upravljanje jadranskim bogatstvima, za sigurnost plovidbe i poslove u priobalju.

Nastojimo biti središte znanstvene izvrsnosti u istraživanju mora i ribarstva prateći međunarodne istraživačke standarde i poštujući specifične interese Hrvatske, pri čemu će se posebno poticati interdisciplinarnost, primjenjivost i komercijalizacija istraživanja te sukladnost s europskim i međunarodnim istraživačkim programima, istaknula je ravnateljica instituta Ivona Marasović.

Državna tajnica u ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić je, naglasivši da je istraživanje mora vrlo bitno, dodala da je ministarstvo i do sada financiralo određene projekte, a to će unatoč recesiji činiti i dalje. "Samo nastavite istraživanja i vrijedne projekte", poručila je bivšim i sadašnjim djelatnicima instituta.

Inače, Institut je u tijeku duga i plodna istraživačkog rada slijedio vrhunske svjetske znanstvene i stručne standarde pa je danas vodeći institut na Jadranu i u Sredozemlju. Osim te djelatnosti institut kani provoditi nova istraživanja koja će biti prepoznata u svijetu po kvaliteti i inovativnosti. Tako od 2011. do 2020. planira istraživanje održivosti iskorištavanja ribljeg fonda, uključivo gospodarski isplativih vrsta za uzgoj u marikulturi.

U sklopu obilježavanja sutra će se održati međunarodni skup o izvrsnosti u oceanografskim i ribarstvenim istraživanjima.

Pokrovitelji obljetnice su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

(Hina) xzjur ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙