FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Obrana liječnika Ognjena Šimića, osuđenog zbog primanja mita u vrijeme dok je bio predstojnik odjela za kardiokirurgiju u bolnici u Rijeci, zatražila je u četvrtak pred vrhovnim sudu Federacije BiH u Sarajevu smanjenje zatvorske kazne koja mu je izrečena, kao i skraćenje zabrane obavljanja liječničke prakse nakon izdržane kazne. Vijeće vrhovnog suda Federacije BiH razmatralo je u Sarajevu u drugostupanjskom postupku predmet Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj zbog primanja mita pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. S obzirom da je Šimić nakon izricanja presude pobjegao u BiH i danas živi u Sarajevu, hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od pravosudnih tijela u BiH potvrdu presude i provedbu zatvorske kazne. Županijski sud u Sarajevu potvrdio je 23. lipnja da je Šimić kriv za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, no sukladno zakonima koji vrijede u BiH prepolovio mu je kaznu i osudio ga na 2,5 godine zatvora te mu je izrekao zaštitnu mjeru obavljanja liječničke prakse na pet godina. Šimić se u četvrtak nije pojavio na vrhovnom sudu u Sarajevu a njegov odvjetnik Nikica Gržić potvrdio je kako obrana traži i smanjenje zatvorske kazne i kazne zabrane obavljanja liječničke prakse.

PARIZ - Čelnici francuskih sindikata sastat će se danas popodne kako bi donijeli odluke o budućim prosvjedima i štrajkovima protiv mirovinske reforme, dok istodobno vlasti i dalje deblokiraju skladišta nafte, a senatski se zastupnici pripremaju za glasovanje o predloženoj reformi. Čelnik jednog od glavnih francuskih sindikata CGT-a Bernard Thibault izjavio je u četvrtak da nema nikakvih razloga da se obustave prosvjedi protiv mirovinske reforme. Sindikati žele održati prosvjede na ulicama koji već nekoliko tjedana dosežu rekordnu razinu. Razmatra se poziv na novi nacionalni štrajk za sljedeći tjedan nakon što je u utorak, na šestom nacionalnom štrajku, na francuskim ulicama bilo nekoliko milijuna osoba. Francuska je u međuvremenu i dalje suočena s velikom opasnošću od paralize prometa zbog utjecaja prosvjeda na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji je i dalje blokirano, u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme. Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove. Više od četvrtine benzinskih crpki više se ne opskrbljuje gorivom, a dio ostalih opskrbljuje se samo djelomično, kazao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ujutro su prosvjednici blokirali i zračnu luku u Marseilleu.

ATENA - Arheolozi, konzervatori i drugi zaposlenici grčkog ministarstva kulture započeli su u četvrtak 24-satni štrajk koji, međutim, ne ometa posjete većini grčkih znamenitosti, objavio je sindikat. "Svi stalno zaposleni ili zaposleni na određeno vrijeme u ministarstvu kulture sudjeluju u tom štrajku, ali to neće omesti turističke posjete", kazao je Kostas Ikonomu, čelnik sindikata. Tako su atenska Akropola, arheološki muzej u glavnom gradu, kao i ostale glavne znamenitosti u zemlji otvorene za javnost. Zaposlenici ministarstva kulture "prosvjeduju protiv policijske intervencije na Akropoli prošlog tjedna" usmjerene na ugovorne djelatnike koji su obustavili rad tražeći stalna radna mjesta i više sredstava za kulturu, kazao je Grigoris Vafiadis, zamjenik predsjednika Saveza arheologa. Osim toga, arheolozi (otprilike 900 njih) i konzervatori (500) traže da im se ne oduzima novčana naknada za arheološka istraživanja nego da ona bude integrirana u plaće, dodaje Vafiadis.

BANGKOK - Poplave koje pogađaju Tajland posljednjih nekoliko dana usmrtile su 17 osoba, gotovo milijun ih je ostalo bez krova nad glavom, a bujice bi mogle poplaviti i neke četvrti u glavnom gradu Bangkoku. Više od četvrtine zemlje je pogođeno poplavama. Prema tajlandskoj službi za prevenciju i borbu protiv katastrofa, otprilike 285.000 obitelji ili oko 815.000 osoba, ima poplavljenu kuću ili imanje. Pod vodom su područja u središnjem, sjeveroistočnom i istočnom dijelu zemlje, to jest 21 od 76 pokrajina u zemlji. Obilne kiše već nekoliko dana padaju na području jugoistočne Azije, pa je tako u Vijetnamu u poplavama 130 ljudi izgubilo živote.

TOKIO - Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je u četvrtak da povlači oko 1,5 milijuna vozila iz cijelog svijeta, posebice SAD-a i Japana, zbog mogućeg istjecanja tekućine iz kočnica. Toyota će povući 750.000 automobila iz Sjedinjenih Država, 582.000 iz Japana, 60.000 iz Kine, 50.000 iz svih ostalih azijskih zemalja, 50.000 iz Europe i 30.000 iz Australije. Radi se o nekoliko modela Lexusa, Avalona, Reiza, Alpharda i Highlandera. Mala količina kočione tekućine može polagano curit,i što izaziva paljenje lampice koja navodi na nefunkcioniranje sustava, objasnio je u priopćenju najveći svjetski proizvođač automobila. U najgorem slučaju može doći do blagog gubitak učinkovitosti kočenja, objavio je glasnogovornik i dodao da zasad problem nije izazvao niti jednu nesreću nego se radi o preventivnom upozorenju, prenosi AFP.

PORTOVELO - Spasioci su u srijedu pronašli tijela posljednje dvojice od četvorice ekvadorskih rudara koji su ostali zarobljeni pod zemljom nakon nesreće u rudniku zlata prije šest dana. Nesreća se dogodila u petak, nedugo nakon što je završilo povijesno spašavanje 33 rudara u Čileu koji su pod zemljom u rudniku San Jose proveli 69 dana. Prva dvojica rudara su pronađena mrtva u subotu u rudniku Portovelo, blizu granice s Peruom, gdje se u petak urušio tunel 150 metara ispod zemlje. Unatoč nadi da bi dvojica preostalih rudara mogla preživjeti, kasno u srijedu pronađena su dva beživotna tijela, rekli su upravitelji rudnika. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je rekao da se u akciji spašavanja poduzelo "sve što je bilo u ljudskoj moći".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙