FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspektori ove godine pojačano u turizmu, tako i iduće

Autor: tmis
ROVINJ, 21. listopada 2010. (Hina) - Državni inspektorat je iz područja ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe od početka ove godine do 15. listopada proveo 50.560 inspekcijskih nadzora ili 34 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, utvrđeno je 59 posto više raznih povreda propisa ili 17.968, a na mjestu izvršenja prekršaja naplaćeno je 7 posto više novca odnosno ukupno 8,6 milijuna kuna za 5.604 kazni.

Te i druge podatke o rezultatima ovogodišnjih inspekcijskih nadzora u sektoru turizam i ugostiteljstva iznio je danas na stručnom skupu u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju glavni državni inspektor Kruno Kovačević.

Naveo je i da je prema procjenama Državnog inspektorata u državni proračun temeljem raznih kazni, otkupa mjere pečaćenja te izdanih prekršajnih naloga uplaćeno ukupno 19,3 milijuna kuna, dok je prekršajnim sudovima predloženo 537 prijedloga oduzimanje protupravno stečene imovine u visini od 21,6 milijuna kuna.

Dodavši da je spriječen i nelegalni rad usmenim rješenjima u 2.119 slučajeva ili 11 posto više nego lani, Kovačević je naglasio da su ove godine pojačane nadzore provodili u gotovo svim segmentima pružanja turističkih i ugostiteljskih usluga angažirajući više od 750 inspektora.

U glavnoj, ljetnoj sezoni, najviše su kontrolirali iznajmljivanje smještaja, rad bez propisanih uvjeta i nelegalan rad, bespravno kampiranje, plaćanje i neplaćanje boravišne pristojbe, isticanje cijena usluga i drugo.

Utvrđeno je i da među nelegalnim iznajmljivačima u domaćinstvima osim 436 domaćih ima i stranih državljana, među kojima je od 203 nadzora u 87 utvrđena nelegalnost u poslovanju ili 107 posto više nego lani. Među strancima propise su najviše kršili Slovenci, Austrijanci, Mađari i Nijemci, vlasnici nekretnina.

Kod 1.964 poslodavca u turizmu utvrđeno je 2.109 povrede propisa zapošljavanja i rada, te zatečeno 290 radnika na 'crno'.

Pohvalivši dobru suradnju s Ministarstvom turizma Kovačević je, kao i ministar turizma Damir Bajs, na skupu najavio nastavak te suradnje te pojačanih nadzora i iduće godine.

Istaknuvši da je i 1 posto sive ekonomije u turizmu nedopustivo, ministar je kazao da je pojačana suradnja s Državnim inspektoratom dugoročni projekt.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙