FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: sindikati tvrde da je prosvjedovalo 3,5 milijuna ljudi

Autor: vrad
PARIZ, 19. listopada 2010. (Hina/AFP) - Broj prosvjednika protiv mirovinske reforme u Francuskoj dosegao je u utorak 3,5 milijuna ljudi, kao i 12. listopada, rekao je jedan od glavnih sindikata CGT.

Zadnji put prije glasovanja o dokumentu u Senatu koji se očekuje koncem tjedna, Francuzi su prosvjedovali i štrajkali diljem zemlje kako bi izrazili nezadovoljstvo nepopularnom reformom koja predviđa da se donja dobna granica za odlazak u mirovinu povisi sa 60 na 62 godine.

Ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo je oko podneva oko 480.000 prosvjednika u zemlji, odnosno 20.000 manje nego 12. listopada, kada je na ulice izašao rekordan broj ljudi otkako su u Francuskoj počeli prosvjedi zbog te reforme.

U prosvjedima održanim u utorak u Parizu sudjelovalo je 67.000 ljudi, po procjeni policije, a 330.000 po procjeni sindikata, što pokazuje da prosvjedi ne jenjaju, unatoč znatnoj razlici u procjeni broja sudionika.

Premijer Francois Fillon rekao je u utorak da je val socijalnog nezadovoljstva protiv mirovinske reforme "dosegnuo vrhunac i počinje se usporavati", ali se ujedno i "radikalizira".

No u utorak se strah od paralize francuskog gospodarstva pojačao zbog zaoštravanja prosvjeda u strateškim sektorima energetike i prometa.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙