FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj"

Autor: dmar
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - U Domu grafičara danas je predstavljena knjiga Ivana Rebca "Socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj" u izdanju zagrebačkog TIM pressa.

Knjigom se želi prikazati kontekst socijalnog dijaloga unutar formalno pravnog i institucionalnog okvira kako bi se ostvarili pomaci prema uravnoteženju pregovaračke moći, odnosno snaženju sindikalne pozicije koja je još uvijek znatno slabija od Vladine i poslodavačke, rečeno je na promociji.

Ivan Rebac, koji je još 1990. sudjelovao u transformaciji sindikalne scene i osnivanju prvih neovisnih sindikata u Hrvatskoj, ističe kako se prava hrvatskih radnika kontinuirano smanjuju, naročito u zadnjih pet godina, a sindikati još nijednom nisu upotrijebili argument snage, kao što je opći štrajk, kako bi to spriječili.

Jedan od glavnih razloga za slabost sindikata je njihova rascjepkanost, jer u Hrvatskoj trenutno postoji između 750 i 800 sindikata, upozorava Rebac i zalaže se za sindikalno ujedinjenje.

Analiza potpisanih kolektivnih ugovora pokazuje da se pregovaračka sposobnost radnika i sindikata kontinuirano raslojava, čime se smanjuje i njihova tarifna moć za ugovaranje pravične minimalne cijene rada.

S druge strane, svi rezultati istraživanja stajališta sindikalnih članova i povjerenika pokazuju težnju za pokretanjem integrativnih procesa u pravcu okrupnjavanja i logičnog ustrojavanja sindikata, napominje Rebac.

Dragan Bagić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta napomenuo je da Rebac u svojoj knjizi objašnjava osnovne pojmove vezane uz socijalni dijalog, koji se kod nas često brka sa socijalnim partnerstvom.

U Hrvatskoj se, nažalost, malo toga može reći o socijalnom partnerstvu, pogotovo na nacionalnoj tripartitnoj razini, rekao je Bagić dodavši kako je najbliže toj ideji bio svojedobni prijedlog Partnerstva za razvoj koji je, međutim, propao zaslugama svih triju strana.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙