FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za mir: Norveški ministar opovrgnuo intervenciju

Autor: mhaj
OSLO, 18. listopada 2010. (Hina/AFP) - Šef norveške diplomacije Jonas Gahr Stoere u ponedjeljak je opovrgnuo napise u novinama prema kojima je pokušao "izvršiti pritisak" na Odbor za dodjelu Nobelove nagrade kako bi njegove članove uvjerio da nagradu za mir ne dodijele kineskom disidentu, strahujući da će to utjecati na bilateralne odnose.

Stoere je to kazao na jednoj tribini čiji je sadržaj objavio list Aftenposten.

Norveške novine tijekom vikenda su objavile napis prema kojemu se Stoere, neposredno nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom, koji mu je jasno kazao da se Peking protivi dodjeli Nobelove nagrade za mir disidentu, sastao i s predsjednikom Odbora za dodjelu nagrade Thorbjoernom Jaglandom.

Tijekom spomenutog sastanka u New Yorku, održanog na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna, oko dva tjedna prije objave dobitnika Nobelove nagrade, Stoere je, kako prenosi Aftenposten, "upozorio" svojeg sugovornika na posljedice takva izbora.

Stoere je u ponedjeljak potvrdio da se u New Yorku sastao s Jaglandom te ondje s njim razgovarao samo nekoliko minuta, prenijevši mu ukratko o čemu je razgovarao s kineskim kolegom. To je potvrdio i Jagland.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙