FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUZS: nema promjene kakvoće vode Dunava na ulazu u Hrvatsku

Autor: aizi
ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) priopćila je popodne kako je nakon desetodnevnog intenzivnog monitoringa utvrđeno da nije došlo do značajnije promjene kakvoće vode rijeke Dunav na ulaznom profilu u Hrvatsku, vezano za kemijsku nesreću u Mađarskoj.

Nisu zabilježene niti promjene uobičajenih vrijednosti fizikalno-kemijskih pokazatelja, niti vrijednosti koncentracija ispitivanih metala.

Obrađene analize uzoraka vode Dunava od subote, 16. listopada, pokazuju vrijednosti koncentracije ukupnog aluminija kao u prvih pet dana, od 7. do 11. listopada, kada je bio pojačani monitoring vode Dunava.

Može se zaključiti da su povišene vrijednosti ukupnog aluminija bile izmjerene jedino u uzorcima vode od 12., 13. i 14. listopada. Dakle povišenje koncentracije aluminija zabilježeno je vrlo kratko, no te vrijednosti nisu predstavljale opasnost za ljude niti vodeni okoliš, ističe DUZS.

Dežurne službe Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavljaju provoditi nadzor nad kvalitetom vode rijeke Dunav u Hrvatskoj.

Uzorkovanje vode provodi se dva puta dnevno na 1429. kilometru rijeke Dunav kod Batine, na graničnom profilu s Republikom Mađarskom, navodi DUZS.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙