FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glad u svijetu: UN-ov stručnjak traži promjenu agrarnog modela

Autor: vrad
ŽENEVA, 16. listopada 2010. (Hina/AFP) - UN-ov izvjestitelj za prehrambenu sigurnost Olivier de Schutter zatražio je u subotu od vlada da preispitaju postojeće agrarne politike i da se više oslanjaju na tehnike koje štite tlo, vodu i klimu.

"Hitno je potrebna radikalna promjena", rekao je Olivier De Schutter, čija se izjava prenosi u priopćenju objavljenom u povodu Svjetskog dana hrane.

Tako je od međunarodne zajednice zatražio da podupre "obiteljsku" poljoprivrednu proizvodnju i da napusti sadašnji model utemeljen na potrošnji "ugljika ispuštenog u atmosferu", a "nije kadar da se uhvati ukoštac s izazovom klimatskih promjena".

De Schutter pak ističe da klimatske promjene izravno utječu na glad u svijetu, s obzirom da će se zbog njih u nekim afričkim područjima južno od Sahare urod do 2020. smanjiti za 50 posto naspram 2000.

UN-ov stručnjak se tako zalaže za napuštanje agrarnih modela kao što je "Zelena revolucija", koji se temelje upravo na uporabi poboljšanog sjemena, kemijskog gnojiva i na primjeni strojeva.

Ratarstvo je trenutačno odgovorno za 14 posto ispuštanja stakleničkih plinova, dodaje De Schutter.

Po podatcima UN-a, broj osoba koje pate od neishranjenosti se smanjio i u 2010. je pao ispod milijarde, ali 925 tisuća još su žrtve te pošasti.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙