FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Prevencija poremećaja u ponašanju djece u školi"

Autor: vsik
OSIJEK,15. listopada, 2010.(Hina) - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić organizirala je danas u Osijeku okrugli stol "Prevencija poremećaja u ponašanju djece u školi" na kojem su sudjelovali predstavnici škola, odgojnih domova, centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, nevladinih udruga i znanstvene zajednice, a kojemu je bila svrha senzibilizirati stručnu i širu javnost za tu problematiku.

Posebice je bilo riječi o odgojno-obrazovnom sustavu kao nositelju iznimno važnoga prevencijskog potencijala, o preventivnim programima i pedagoškoj mjeri produženoga stručnog postupka u školi.

Zaštita prava djece i njihovih interesa vezana uz rizično ponašanje i djece koja manifestiraju poremećaje u ponašanju važno je područje djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu, istaknula je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Nažalost, proteklih je godina ured "dolazio do saznanja" o čestom kršenju "prava i interesa takve djece u svim segmentima njihova života, pa tako i u obrazovanju", rekla je, dodajući da je nužna pojačana pozornost stručnjaka i znanstvenika te obvezno koordinirano djelovanje mjerodavnih institucija kako bi se poboljšala zaštita te ranjive skupine.

Pravobraniteljica Jelavić istaknula je kako upravo škola, kao institucija u koju su uključena djeca od najranije dobi, posjeduje velik potencijal za oblikovanje i modifikaciju ponašanja djece te da se u njoj može preventivno djelovati, posebice u radu s djecom koja potječu iz rizičnih obitelji i pokazuju rana odstupanja u ponašanju. Školama pak, dodala je, među ostalim, nedostaje i pravodobna potpora drugih sustava, a problem je i nedovoljno brzo i učinkovito uočavanje problema u ponašanju djeteta.

O prevenciji poremećaja u ponašanju djece u školi govorile su i dr. Josipa Bašić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i dr. Dejana Bouillet s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Istaknule su kako je prevencija najbolja zaštita u svakom pogledu te da u školama treba pokrenuti programe koji će učiti djecu da uče o sebi, svojoj osobnosti i prepoznavanju svojih emocija.

Na novinarsko pitanje ima li u Osječko-baranjskoj županiji i drugim županijama koje su bile jače pogođene ratom više problema s poremećajem djece u ponašanju, pravobraniteljica Jelavić je odgovorila kako se to može reći. "Djeca koja su i sama prošla rat ili djeca koja su rođena i odrastaju u obiteljima koje su direktno ili indirektno pogođene ratnim strahotama svakako su osjetljivija u odrastanju koje često dovodi do poremećaja u ponašanju", istaknula je.

Teško je reći je li u posljednje vrijeme povećana agresivnost u djece i mladih, rekla je pravobraniteljica Jelavić i dodala kako se u posljednje vrijeme tome pridaje veća medijska pozornost, što ne znači da toga nije bilo i prije.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙