FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Sutra nastavak saslušanja na suđenju za ubojstvo Pukanića i Franjića

Autor: ssai
BEOGRAD, 11. listopada 2010. (Hina) - Ispitivanjem Amira Mafalanija u ponedjeljak je završeno ročište na suđenju beogradskoj trojici iz osmočlane skupine optužene u Hrvatskoj i Srbiji za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i Nike Franjića, a nastavak saslušanja zakazan je za utorak.

Iako se očekivalo da bi postupak mogao biti nastavljen tijekom poslijepodneva, ispitivanje Roberta Matanića, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića ostavljeno je za sutra.

Time će, nakon što su danas saslušani optuženi Luka Matanić i Amir Mafalani, iz Županijskog suda u Zagrebu videovezom biti nastavljeno saslušanje petorice pripadnika hrvatskog dijela optužene skupine, koji će u postupku pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu biti ispitani u svojstvu svjedoka.

Na suđenju beogradskom dijelu skupine Luka Matanić pred tim sudom danas je iskoristio svoje pravo te odbio kao svjedok odgovarati na pitanja uz objašnjenje da bi time ugrozio svoju procesnu poziciju optuženog pred sudom u Zagrebu, dok je trećeoptuženi Mafalani ustvrdio da je prvooptuženi Robert Matanić organizator zločina.

Dokazni postupak početkom srpnja otvoren je ispitivanjem nekadašnjeg ravnatelja beogradskog lista "Politika" tijekom 1990-ih Dragana Hadži Antića, koji je ustvrdio kako o Pukaniću zna mnogo te da misli da Jocić o Pukaniću ne zna ništa jer ga nikada nije čuo da ga spominje, niti su ikada o Pukaniću razgovarali.

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, u optužnici naveden kao organizator skupine koja je ubila Pukanića i Franjića, iznoseći svoju obranu u početku suđenja u travnju odbacio je navode iz optužnice navevši kako je nevin te da nije poznavao Pukanića niti imao motiva za njegovo ubojstvo. Krivnju su također zanijekali optuženi Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Optužnicom od 26. listopada 2009. njih trojica se terete za zločinačko udruživanje i teško ubojstvo jer su, kako se navodi, za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Tereti ih se da su potom, kad je Pukanić s Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu.

Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙