FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirovni napori neće ubrzati povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana

Autor: akoz
BRUXELLES, 13. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Napori na pomirenju s pobunjenim talibanima neće ubrzati planove smanjenja broja vojnika zapadnih zemalja u Afganistanu, rekao je u srijedu civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu.

NATO namjerava iduće godine pokrenuti program postupnog predavanja odgovornosti za sigurnost afganistanskim snagama do 2014. koji su prihvatili čelnici tog saveza na summitu prošlog mjeseca.

Mark Sedwill, civilni predstavnik NATO-a u Kabulu, rekao je da bi plan trebao omogućiti postupno smanjivanje stranih snaga koje imaju 150.000 pripadnika a koje su prošle godine dodale desetke tisuća vojnika kako bi suzbile rastuću pobunu.

Sedwill je, međutim, rekao i da će međunarodne snage i potpora Afganistanu biti potrebni još dugo nakon 2014., datuma koji je afganistanski predsjednik Hamid Karzai odredio da afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost u cijeloj zemlji.

Govoreći nakon što je u Bruxellesu izvijestio predstavnike 47 zemalja koje su dale vojnike za od NATO-a predvođenu misiju u Afganistanu, Sedwill je rekao da napori predsjednika Karzaija da postigne pomirbu s talbanima vjerojatno neće ubrzati proces predaje odgovornosti afganistanskim snagama.

"Ne mislim da je vjerojatno da će to imati utjecaja na rokove, osim ako se to, naravno, ne nastavi brzinom većom od one koje sada očekujemo te dramatično smanji prijetnju pobune", rekao je na konferenciji za tisak.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙