FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski ministar prenio Bebiću potporu za istragu o aferi Hypo

Autor: ista
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger prenio je u srijedu u Zagrebu predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću potporu austrijske ministrice pravosuđa Claudie Bandion-Ortner u potpunom razotkrivanju pozadine afere Hypo te poticanju suradnje austrijskog i hrvatskog državnog odvjetništva, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Bebić je potvrdio potrebu za suradnjom s austrijskim istražnim organima, uključujući suradnju putem nadležnih odbora obaju parlamenata, navodi se u priopćenju.

Bebić je sa Spindeleggerom i izaslanstvom austrijskog parlamenta razgovarao o bilateralnoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja, prilagodbi hrvatskog zakonodavstva europskome, istrazi o Hypo Alpe-Adria-Banci te pitanju naknade za oduzetu imovinu za vrijeme komunističke vladavine.

"Austrija je najveći strani ulagač u Hrvatskoj i nadam da će se unatoč gospodarskoj krizi uključiti u novi investicijski ciklus na području energetike, infrastrukture i turizma, koji je nedavno najavila premijerka Jadranka Kosor", rekao je Bebić, navodeći primjer izgradnje nizinske željezničke pruge od Rijeke do Zagreba te druge projekte u okviru Dunavske strategije.

Šef austrijske diplomacije izrazio je zadovoljstvo skorim završetkom hrvatskih pregovora s EU-om, dodajući kako se raduje što će Austrija Hrvatsku uskoro moći pozdraviti u europskoj obitelji.

Zamjenik predsjednika austrijskog parlamenta Fritz Neugebauer naglasio je da "ne samo službena politika nego i cijeli austrijski narod prati i podupire Hrvatsku na putu u Europsku uniju", navodi se u priopćenju.

Na upit Neugebauera o pitanju naknade za oduzetu imovinu za vrijeme komunističke vladavine, Bebić je austrijsko izaslanstvo izvijestio kako je odlukama Vrhovnog suda zauzeto stajalište prema kojemu strane fizičke osobe u svim slučajevima, kada pitanje naknade nije riješeno međudržavnim sporazumom, imaju pravo na naknadu oduzete imovine.

"Nadležna tijela sada razmatraju modalitete za daljnje postupanje koje će predložiti vladi", rekao je Bebić, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

(Hina) xpp/xbcav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙